KOMPARATIVNA BAZA PODATAKA

Prva globalna mrežna stranica sudske prakse povezane s pandemijom covida-19

15.12.2021 u 20:11

Bionic
Reading

Prva globalna mrežna stranica sudske prakse povezane s pandemijom covida-19 predstavljena je u srijedu u Ženevi na 10. konferenciji Svjetske zdravstvene organizacije o promicanju zdravlja radi dobrobiti, zdravlja i održivog razvitka

Projekt provodi Međunarodna mreža sudaca i pravnih znanstvenika, o čemu je njezin član, sudac Upravnog suda u Rijeci Alen Rajko izvijestio Hinu.

Prva globalna mrežna stranica s otvorenim pristupom sudskoj praksi, koja je povezana s epidemijom covida-19, nastala je u sklopu projekta "Covid-19 Litigation", koji, uz potporu Svjetske zdravstvene organizacije, koordinira Sveučilište u Trentu u Italiji.

Riječ je o izboru sudskih odluka iz zemalja svih dijelova svijeta u sporovima koji se odnose na državne epidemiološke mjere.

To je prva komparativna baza podataka sudske prakse u sporovima vezanim uz državne ili javne mjere koje se odnose na bolest covid-19.

Praksa je predstavljena prema jedinstvenoj metodologiji, bez komentiranja stajališta u sudskim odlukama.

Namijenjena je ponajprije sucima radi uvida u sudsku praksu u drugim zemljama, te pravnim znanstvenicima i široj javnosti.

  • +22
Prosvjed protiv covid mjera u Bruxellesu Izvor: Profimedia / Autor: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

Naglasak je na praćenju uravnoteživanja prava koja se štite epidemiološkim mjerama te temeljnih prava i sloboda koje provedbom tih mjera mogu biti ugrožene.

Zasad je objavljen manji dio predmeta obrađenih u sklopu projekta, a baza će se, rekao je Alen Rajko, postupno i stalno dopunjavati.

Od tridesetak obrađenih odluka hrvatskih sudova, uključujući sve važnije odluke Ustavnog suda, do sada su objavljene dvije odluke iz početne faze suočavanja s epidemijom.

Baza podataka dostupna je putem poveznice covid19litigation.org.