EKOAKCIJA

Provedite dan izborne šutnje korisno, čistite Medvednicu

  • Autor: An. S.
  • Zadnja izmjena 04.11.2015 16:19
  • Objavljeno 04.11.2015 u 16:19
Key foto - Velika EKO akcija

Key foto - Velika EKO akcija

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Velika EKO akcija

Do početka Velike EKO akcije 2015. kojom će u subotu, 7. studenog građani, volonteri i aktivisti očistiti Medvednicu, zelena pluća grada Zagreba, ostalo je svega nekoliko dana. Ovogodišnji ekološki pohod na Medvednicu započinje okupljanjem volontera i građana od devet do 9:30 sati na kraju Zelene magistrale podno Sljemena. Budući da šumarska struka obilježava izuzetno važan jubilej - 250. godišnjicu organiziranog šumarstva u Hrvatskoj, odabir Parka prirode Medvednica kao preferirane lokacije spontano se nametnuo, navode organizatori

Zbog podatka da se u Hrvatskoj godišnje proizvede čak tri tone otpada po stanovniku te činjenice da 90 posto od toga još uvijek ne recikliramo, a dio završi po šumama i u moru, već treću godinu u sklopu nacionalnog projekta Velika EKO akcija diljem Hrvatske organizirano se čiste ekološki ugroženi lokaliteti. Budući da u našoj zemlji još uvijek postoji između 1.500 i 3.000 divljih odlagališta, onda je sasvim jasno kako su ovakve akcije nužne i neophodne.

U dosadašnjih 18 akcija čišćenja tijekom dvije godine, na kopnu i moru, iz okoliša je uklonjeno 350 metara kubičnih otpada čime je u prvobitno stanje vraćeno nekoliko prirodnih dragulja u Hrvatskoj. Običan otpad – komunalni, građevinski, poljoprivredni - sigurno nije najgori ekološki problem modernog društva, ali je najuočljiviji i prvo mjesto djelovanja na kojem građani pokazuju da žele živjeti dostojanstveno i da uzimaju svoju budućnost u vlastite ruke. U cijeloj priči oko Velike EKO akcije posebno je bitno to što se svi odlično zabavljaju, a svaka akcija daje osjećaj da činite pravu stvar i dokazuje da doista možemo mijenjati svijet oko sebe.

Velika EKO akcija ima za cilj doprinijeti zaštiti i očuvanju prirode i okoliša kroz promicanje standarda zaštite okoliša zbog čega je cjelokupan program podijeljen u tri segmenta – radne aktivnosti, edukaciju najmlađih te zabavni gastro dio. Od 9 do 15 sati, planirano je spuštanje kroz šumu zagrebačke gore i čišćenja prostora koji je već desetljećima prepušten prirodnoj deforestaciji te predstavlja jedno od stalnih ilegalnih deponija otpada - lokaliteta Bizek.

Dok odrasli čiste, djeca će tijekom akcije moći naučiti da su drvni peleti i briketi najbolji primjer kako racionalno koristiti energente nastale iz ekološki obnovljivih izvora u sklopu programa Šumska pustolovina. Uz edukativnu komponentu ovaj program povoljno će utjecati i na samopouzdanje djece učeći ih timskoj suradnji i povezanost. Radna akcija prikupljanja otpada kulminirat će u planinarskom domu Glavica gdje će uz voditelja, glazbu, animacijski program te nezaobilazan grah s kobasicama, pikantni gulaš i besplatno pivo i sokove za sve sudionike započeti gastro druženje pod nazivom Šumska zabava.

Kako bi popularno Sljeme bilo čišće, ljepše i ugodnije za sve njegove posjetitelje, pozivamo istinske zaljubljenike u prirodu, Park prirode Medvednicu, Grad Zagreb i planet Zemlju te sve one koji se žele aktivno uključiti u akciju da se 7. studenog 2015. pridruže Velikoj EKO akciji čišćenja PP Medvednica.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!