visoki plimni val

Protupoplavna barijera, u čijoj su gradnji sudjelovale i hrvatske tvrtke, spasila Veneciju drugi put

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 15.10.2020 13:05
  • Objavljeno 15.10.2020 u 12:46
Venecija, MOSE

Venecija, MOSE

Izvor: EPA / Autor: ANDREA MEROLA/EPA

Pesimistima usprkos, protupoplavna barijera spasila je Veneciju od visokog plimnog vala drugi puta za redom, nakon što je plima nošena jakim vjetrom počela prodirati u grad

Sustav od 78 brana poznat kao MOSE, pokazao se uspješnim početkom mjeseca, a sada je ponovo spriječio poplavu. Naime, predviđalo se da će razina vode doseći 134 centimetra i u tom slučaju bi se Venecija našla pod vodom.

Lokalne vlasti su na Twitteru objavila da je u zonama koje ne štiti spomenuti sustav plima dosegnula 141 centimetar, dok je u Veneciji iznosila tek 52 centimetra te su trgovi i uličice ostali suhi.

Osmišljen 1984., projekt MOSE (Modulo Sperimentale Elektromeccanico – eksperimentalni elektromehanički modul) je trebao proraditi 2011., ali je bio popraćen tipičnim talijanskim boljkama, korupcijom, premašivanjem troškova i kašnjenjima.

Konačno je isproban u srpnju i inženjeri su ocijenili da je spreman za upotrebu kada je loše vrijeme.

Venecijanske poplave - "acqua alta" - uzrokuje niz čimbenika koji se dodatno pogoršavaju zbog klimatskih promjena, poput rasta razine mora, neuobičajeno visokih plima i povlačenje tla, zbog čega grad tone.

MOSE bi trebao zaštititi Veneciju od plima visokih do tri metra. Jedan je to od najvećih građevinskih projekata u povijesti Italije, vrijedan je više od sedam milijardi eura, a u njegovoj gradnji sudjelovale su i dvije hrvatske tvrtke - Brodosplit i Gumiimpex-GRP.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!