BOŽO KOVAČEVIĆ

Protiv povlaštenih mirovina, ali svoje se ne bi odrekao

10.04.2011 u 16:32

Bionic
Reading

Božo Kovačević, bivši ministar zaštite okoliša i veleposlanik u Moskvi, ponovno se aktivirao u HSLS-u. Njegove se političke ambicije danas razlikuju od onih s početka devedesetih godina kada se uključio u stranku zbog stvaranja demokracije, a o tome što se promijenilo u posljednjih deset godina govorio je u emisiji 'Nedjeljom u 2'

Bivši ministar tvrdi da onda nije znao razloge Budišina izlaska iz koalicije u Račanovoj vladi te da ih je Darinko Kosor obojicu nedavno pozvao u stranku zbog uspješnog spoja iskustva i svježih kadrovskih rješenja. Prisjetio se svađa s Draženom Budišom, ali kaže da je to stvar prošlosti.

'HSLS je platio glavom zato što nije imao obrazovane kadrove, nego idealiste', rekao je Kovačević i dodao: 'Nema politike bez ideja pa ni bez idealizma, HSLS će pozvati ljude da za nama krenu u ime poštenja.'

Na pitanje vidi li se u izvršnoj vlasti, rekao je: 'Nisam ni peti na redu u stranačkoj hijerarhiji pa je mala vjerojatnost da sudjelujem u izvršnoj vlasti, moje osobne preferencije ne uvjetuju angažman u HSLS-u. HSLS isključuje mogućnost koalicije s HDZ-om, a realan broj zastupnika u Saboru koji očekuju je šest.'

Kovačević je rekao da je HSLS stranka u velikom uzletu te da vjeruje da bi liberali ponovno mogli postati značajniji politički faktor.

'Nemojte nove ljude dovesti u Mimaru i slikati se zajedno', rekao je Stanković aludirajući na HDZ-ovo primanje novih članova.

Na Stankovićevo pitanje što znači HSLS-ov moto 'Novo domoljublje' odgovorio je: 'Dosad se narod iscrpljivalo s napadno ceremonijalnim iskazivanjem domoljublja, ali pravo je domoljublje korektan odnos prema građanima i prirodnom bogatstvu.'

Na pitanje o tome je li Radimir Čačić potencijalni politički uteg, s obzirom na afere u koje je upetljan, Kovačević je odgovorio da je Hrvatska zemlja u kojoj se mnogima tolerira ono što se u drugim demokratskim zemljama ne tolerira pa stoga ni gospodin Čačić nije izuzetak.

Kovačević sebe smatra pravednim borcem protiv privilegija, ali danas je u privilegiranoj mirovini i predaje na Visokoj školi za međunarodne odnose i diplomaciju.

'Nije pravedno što sam uzeo povlaštenu mirovinu, trebalo bi ih ukinuti', rekao je, ali na Stankovićevo pitanje o tome bi li je se odrekao, odgovorio je negativno.

Tvrdi da je za svog veleposlaničkog mandata pomogao mnogim hrvatskim kompanijama, uključujući Podravku, da se plasiraju na rusko tržište.