LAVINA TUŽBI

Protiv MORH-a se vodi na tisuće sporova, prijeti im isplata milijunskih odšteta

21.11.2017 u 09:44

Bionic
Reading

Prema službenim podacima iz Godišnjeg izvještaja o obrani za 2016. godinu, protiv MORH-a se vodilo 4159 tužbi iz područja radnih sporova. Samo prošle godine Ministarstvo obrane dobilo je novih 1596 tužbi iz tog područja. Najvećim dijelom, stoji u izvješću, tužbe se odnose na prekovremeni rad, rad u turnusu, dežurstva i stražu

Zbog neplaćenih dodataka na plaću, noćnih i prekovremenih sati te vikend-dežurstava i prekovremenog rada tijekom devet godina Republika Hrvatska vojniku Tomislavu M. iz Varaždina morat će isplatiti čak 293.000 kuna, što će s kamatama znatno premašiti brojku od 300.000 kuna, a uz sve to morat će mu platiti troškove postupka u iznosu od 55.000 kuna, odlučio je tako nepravomoćnom presudom Općinski sud u Karlovcu, javlja Jutarnji list.

Ono što vojnika Tomislava M. izdvaja iz mase stotina drugih jest presuđena svota, jer dosad javnosti nije poznato da bi nekoj od djelatnih vojnih osoba bio dosuđen toliko velik odštetni iznos. Poznat je i slučaj petorice pripadnika protupožarne eskadrile HRZ-a, kojima je prema sudskoj presudi MORH morao platiti nešto više od milijun kuna jer im nije uredno isplaćivao dodatke na plaću za prekovremeni rad, rad noću, rad u drugoj smjeni te rad subotom i nedjeljom za razdoblje od 2003. do 2006. godine.

Svjestan problema, MORH već godinama u proračunima osigurava sredstva za izgubljene tužbe. Koliko će na kraju izgubiti, ne može se ni pretpostaviti, ali zasigurno će se svota zbrajati u stotinama milijuna kuna.

  • +19
Hrvatska vojska Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL

Kao što je vidljivo iz gore navedene statistike iz Godišnjeg izvješća, tužbe sa zahtjevima za financijske odštete stižu u MORH svake godine. Pokušavajući nekako umanjiti njihov broj, Ministarstvo obrane izradilo je novi prijedlog Zakona o službi u oružanim snagama i Zakona o obrani, kojim se propisuje plaćanje dijela navedenih dužnosti.

Sada se predlaže uvođenje Naknade za posebne oblike rada u službi. Ona bi se plaćala za stražu, dežurstva i rad na terenu. U obrazloženju prijedloga se navodi 'kako dosadašnja odredba nije uzela u obzir to da pored općih zahtjevnosti službe, srodnih na svim dužnostima, pojedine postrojbe i pojedinci obavljaju zadaće koje zahtijevaju nerazmjeran dodatni napor. Riječ je o najčešćim i najdugotrajnijim zadaćama koje se obavljaju i izvan redovnog radnog vremena'.

  • +63
Sva lica Damira Krstičevića Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Stoga se predlaže da se djelatnim vojnim osobama isplaćuje naknada za obavljanje straže, rad na terenu, u što je uključeno obavljanje obuke, te dežurstva. Koliko će ta naknada iznositi, bit će naknadno određeno. No i nadalje ostaje na snazi odredba da djelatne vojne osobe nemaju pravo na uvećanje za prekovremeni rad, rad noću, u smjenama, turnusima i stanju pripravnosti i sl. Ovaj je prijedlog izmjena trenutačno u javnoj raspravi.

S obzirom na to da predložene izmjene tek djelomično usvajaju pritužbe djelatnih vojnih osoba, upitno je koliko će to smanjiti broj tužbi zbog kršenja radnog prava.