NA RIJEČKOJ RIVI

Prosvjedovali radnici Jadranskog pomorskog servisa

23.04.2009 u 16:22

Bionic
Reading

Radnici Jadranskog pomorskog servisa (JPS) danas su na riječkoj rivi iskazali nezadovoljstvo što je ta tvrtka, nakon što je Ina posao dužobalnog prijevoza naftnih prerađevina povjerila tvrtki Dinamarin, ostala bez dijela posla i prihoda

RIJEKA - Zamjenik predsjednika Radničkog vijeća JPS-a Krešimir Bosanac kazao je pred više desetaka okupljenih radnika da je Ina, nakon što je JPS za nju prevozio naftne prerađevine 12 godina, odabrala novog prijevoznika, tvrtku Dinamarin, te da se procjenjuje da bi to moglo uzrokovati gubitak oko 80 radnih mjesta u JPS-u.

Tvrtka Dinamarin odnedavna je sustavu Dioki Grupe, a ugovor s Inom o dužobalnom prijevozu naftnih prerađevina na pet godina sklopila je početkom ovog tjedna.

JPS je u većinskom vlasništvu Ante Marasa. Ima oko 160 zaposlenih, a osim tankera za prijevoz naftnih prerađevina u floti ima tegljače, teglenice i pontonsku dizalicu.

Bosanac je naveo da je JPS u 12 godina prevezao uz hrvatsku obalu i u međunarodnoj plovidbi više od 10,5 milijuna tona tereta i obavio više od 8000 putovanja za potrebe Ine te da je o tome da je posao prijevoza povjeren dugoj tvrtki JPS obaviješten šturo i bez obrazloženja.

'Vrijeđa nas da posao gubimo od tvrtke koja se nikada nije bavila pomorstvom, nije imala brodove ni pomorce kada se prijavljivala za posao i koja kapacitetima brodova unajmljenih i dovezenih nakon svih rokova iz natječaja ne zadovoljava ni uvjete po njenoj mjeri krojena natječaja', rekao je.

Istaknuo je da su brodovi JPS-a za prijevoz naftnih prerađevina već 20 dana privezani, a Ina već 20 dana ne prodaje gorivo brodarima u riječkoj luci, jer ga nema čime dostaviti, a da istodobno ne poziva JPS da obavi taj posao.

Naglasio je da brodovi JPS-a imaju sva uvjerenja i certifikate te da se u trenutku kada se smanjuje promet tereta, dupliraju kapaciteti brodova i uništava JPS i egzistencija radnika.

Sa skupa je upućen zahtjev Ini, ministarstvima mora, prometa i infrastrukture te gospodarstva, rada i poduzetništva te pravosudnim tijelima 'da preispitaju zakonitost i ispravnost natječaja na osnovi kojeg je JPS-u oduzet posao'.