KONTROVERZNI CRKVENJAK

Prosvjednici s natpisima 'gori u paklu' na pogrebu australskog kardinala Pella

02.02.2023 u 08:13

Bionic
Reading

Prosvjednici su se okupili, a ožalošćeni počeli pristizati u Sydney u četvrtak uoči pogrebne službe kontroverznog australskog kardinala Georgea Pella, bivšeg visokog dužnosnika Vatikana koji je 2020. oslobođen optužbi za seksualno zlostavljanje

Australska policija priopćila je kako je odustala od sudskog zahtjeva za blokiranje okupljanja nakon što su prosvjednici pristali promijeniti početnu rutu prosvjeda i okupiti se na cesti blizu katedrale Sv. Marije gdje se održava pogrebna služba.

Pell je umro prošlog mjeseca u Rimu u 81. godini od srčanih komplikacija nastalih nakon operacije kuka.

Očekuje se da će tisuće ljudi nazočiti sprovodu, uključujući bivše premijere Tonyja Abbotta i Johna Howarda te federalnog oporbenog vođu Petera Duttona.

U četvrtak ujutro prosvjednici su se okupili u parku nasuprot katedrale, a neki su držali natpise "Pell, gori u paklu" ("Pell Burn In Hell").

"Ovdje smo da pokažemo solidarnost sa žrtvama onoga što se dogodilo kroz Katoličku crkvu, ali posebno s Georgeom Pellom", rekao je glazbenik Layne Elbourne za Reuters.

Napetosti su se rasplamsale u srijedu nakon što su neki unutar crkvenog posjeda viđeni kako skidaju šarene vrpce koje su prosvjednici vezali uz ogradu katedrale, a što je pokazala televizijska snimka.

Vrpce su simbolizirale bol nanesenu djeci žrtvama seksualnog zlostavljanja, rekli su prosvjednici.

Presudom australskog žalbenog suda 2020. poništene su presude protiv Pella za seksualni napad na dva zborska dječaka 1990-ih, što mu je omogućilo da izađe na slobodu nakon 13 mjeseci zatvora.

Pell je nakon oslobađajuće presude živio u Rimu i imao nekoliko susreta s papom Franjom.