Reinhard Marx

Minhenski kardinal ispričao se žrtvama seksualnog zlostavljanja u Katoličkoj crkvi: Ne mogu poništiti ono što se dogodilo, ali mogu djelovati drugačije

17.01.2023 u 14:01

Bionic
Reading

Minhenski kardinal Reinhard Marx ponovno se u utorak ispričao žrtvama seksualnog zlostavljanja u Katoličkoj crkvi, pozvavši pogođene da prijave slučajeve zlostavljanja

"Za patnju povezanu s ovim uvijek ću biti odgovoran i stoga ponovno tražim vašu ispriku", rekao je nadbiskup Münchena i Freisinga točno godinu dana nakon objavljivanja izvješća o raširenom zlostavljanju u katoličkim crkvama u regiji. Njegova nadbiskupija pokriva glavni grad južne njemačke pokrajine Bavarske i okolno područje.

"Ne mogu poništiti ono što se dogodilo, ali mogu djelovati drugačije sada i u budućnosti. I to je ono što radim", rekao je nadbiskup i “najvećim deficitom” Crkve nazvao je to što je u početku posvećivala malo pažnje žrtvama.

Čak i godinu dana nakon izvješća, rekao je, slučajevi su i dalje šokantni. "Užas je ostao", rekao je Marx na konferenciji za novinare. "Zlostavljanje jest i ostaje katastrofa."

Stručno izvješće, koje je naručila biskupija, izazvalo je uzbunu u cijelom svijetu nakon što je predstavljeno u siječnju 2022. Odvjetnička tvrtka Westpfahl Spilker Wastl, sa sjedištem u Münchenu, istražila je i napisala izvješće.

Prema toj studiji bilo je najmanje 497 žrtava i 235 navodnih počinitelja, a pretpostavlja se da postoji još puno neprijavljenih slučajeva.

Bivši nadbiskupi Friedrich Wetter i Joseph Ratzinger, kasnije pokojni papa Benedikt XVI., u izvješću su osobno optuženi za loše ponašanje u nekoliko slučajeva, kao i sam kardinal Marx.

Marx je u utorak pozvao ljude da prijave naznake mogućeg zlostavljanja. Biskupija je priopćila da je prošle godine primila 57 prijava otkako su nalazi objavljeni, uključujući i one o kršenjima koja nisu dosegnula razinu seksualnog zlostavljanja i nove informacije vezane uz ranije prijavljene slučajeve zlostavljanja.

Predsjednik biskupijskog savjetodavnog odbora za žrtve Richard Kick pozvao je na osnivanje stručnog tijela koje će se baviti problemom zlostavljanja u crkvenim institucijama diljem Bavarske. Naveo je da slučajeve koje je vještačenje utvrdilo i dalje smatra vrhom ledenog brijega.

Zahtijevamo još jedno vještačenje za ustanove koje nisu biskupijske, ali su ipak crkvene, rekao je Kick. "Tamo se još ništa ne događa. Mislim da je tamo bilo najviše slučajeva: u vjerskim redovima, u dječjim domovima, između ostalog", kazao je Kick ustvrdivši da kada su u pitanju ustanove za djecu i mlade treba reagirati i država.