POBUNA UZ ZVUKE ROCKA

Prosvjednici blokirali ulaz u Ministarstvo zdravstva

19.01.2009 u 12:37

Bionic
Reading

Dvadesetak mladih osoba blokiralo je jutros ulaz u Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi gdje su, prosvjedujući protiv zdravstvene reforme, predali dopis kojim traže trenutno povlačenje novih participacija te očuvanje besplatnih zdravstvenih usluga za sve građane na osnovi solidarnosti

Skupina mladih zaposjela je ulazne stepenice u Ministarstvo gdje prosvjeduju pjevajući uz gitaru rock pjesme, te su odbili razgovarati s državnim tajnikom Zvonimirom Antom Golemom, koji im se obratio umjesto odsutnog ministra zdravstva.

Golem je za Hinu izjavio kako je o prijedlozima mladih prosvjednika već bilo govora tijekom donošenja reforme, ali da oni imaju pravo prosvjedovati i iskazati svoje nezadovoljstvo i na ovaj način.

Pozivajući se na prosvjede u Grčkoj skupina mladih želi potaknuti i druge građane na prosvjed protiv privatizacije zdravstva koja se provodi u Hrvatskoj te protiv reforme koja je, kažu, "još jedan harač na hrvatske građane".

U zdravstvenom sustavu, smatraju prosvjednici, glavnu riječ vode interesi privatnika, ponajprije farmaceutske industrije, te sveprisutna korupcija.

Po njihovu mišljenju, zdravstveni sustav treba reformirati, on mora biti kvalitetno organiziran i financijski održiv te pružati kvalitetnu zdravstvenu skrb, no njegov smisao nije i ne smije biti profitabilnost.