prosvjedna akcija 'pet do 12'

Uvartira u štrajk? U srijedu će prosvjedovati medicinske sestre i liječnici

03.09.2019 u 13:14

Bionic
Reading

Zaposleni u zagrebačkom i splitskom KBC-u te dubrovačkoj bolnici održat će u srijedu prosvjed 'Pet do 12', te će nakratko obustaviti rad i okupiti se u krugu bolnice kako bi poručili Vladi da je zdravstvo u ozbiljnoj situaciji i da je nužno povećanje plaća i potpisivanje kolektivnog ugovora

U zagrebačkom Kliničkom bolničkom centru će se okupljenima obratiti sindikalni povjerenici u toj najvećoj hrvatskoj zdravstvenoj ustanovi, u kojoj radi 5500 liječnika, medicinskih sestara i tehničara te drugog zdravstvenog i nezdravstvenog osoblja.

Akciju organiziraju Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara/tehničara i Samostalni sindikat zdravstva, a akcija će se u isto vrijeme, kako je najavljeno, održati i u KBC-u Split te Općoj bolnici Dubrovnik.

Čelnica sestrinskog sindikata Anica Prašnjak ističe kako ta sindikalna akcija može biti uvertira u štrajk, o čemu će sindikati odlučiti nakon pregovora u petak, kada čuju ponudu vlade za povećanje plaća.

'Radi se o mirnom okupljanju u krugu bolnica kojim želimo poručiti da je zdravstvo u ozbiljnoj situaciji te da očekujemo povećanje plaće i potpisivanje kolektivnog ugovora kao i u drugim javnim djelatnostima. Zdravstvo jedino nema kolektivni ugovor i ugovorene benefite među svim javnim službama', kaže Prašnjak.

Potporu prosvjedima koji će se održati u tri zdravstvene ustanove daje i Hrvatski liječnički sindikat, čija predsjednica Renata Čulinović Čaić kaže kako liječnici mogu ako žele podržati prosvjed u vrijeme pauze.

'Liječnici koji to žele mogu podržati i sudjelovati u akciji u vrijeme pauze od 30 minuta na koju imaju zakonsko pravo. Mi smo rekli da ćemo podržati sve sindikalne akcije ali kao sindikat zbog zakonskih zapreka ne možemo sudjelovati u njihovoj organizaciji', kazala je predsjednica HLS-a.

Zaposleni u KBC-u Split u srijedu će petnaest minuta prosvjedovati ispred središnjeg ulaza u bolnicu na Firulama, a u prosvjedu, koji će početi u 11.55, sudjelovat će sve zdravstveno i nezdravstveno osoblje, kažu sindikalni predstavnici u ustanovi.

Pozivaju građane i pacijente da im se pridruže te ističu kako pacijenti zbog prosvjeda neće biti zakinuti jer će biti obrađeni prije ili poslije prosvjeda.

I pred dubrovačkom bolnicom zaposlenici će se simbolično u srijedu okupiti u 11.55 okupit i ukazati kako je krajnje vrijeme za rješavanje nagomilanih problema.

'Zaustavit ćemo naš rad na pola sata kao posljednje upozorenje pred štrajk, jer pregovori ne idu u željenom smjeru', rekao je Ivan Večerin, sindikalni povjerenik sindikata medicinskih sestara i tehničara.

Pregovori o plaćama nastavljaju se u petak u Ministarstvu zdravstva kada se očekuje da vlada sindikatima iznese svoj prijedlog oko povećanja plaća.

Prošlotjedni pregovori završili su zahtjevom sindikata da im se povećaju dodaci na uvjete rada i odgovornost između 10 i 20 posto, ovisno o radnom mjestu. Sindikati time traže više u odnosu na dogovoreno 7-postotno povećanje koje su parafirali s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem u prethodnom Kolektivnom ugovoru (KU), a koji vlada nije prihvatila.