štrajk

Kujundžić: Vjerujem da će i jedna i druga strana biti razumna

02.09.2019 u 13:53

Bionic
Reading

Ministar zdravstva Milan Kujundžić u ponedjeljak je zdravstvenim djelatnicima koji se pripremaju za štrajk poručio kako vjeruje da će i jedna i druga strana, i liječnici i sestre kao i Vlada, biti razumni kao što je bilo i do sada u razgovorima te da će se naći rješenje u granicama mogućeg

Kujundžić je istaknuo da hrvatski liječnici i sestre po kvaliteti spadaju u sam svjetski vrh i da je u ovome trenutku svjetsko tržište takvo da su im vrata širom otvorena da mogu ići raditi bilo gdje za velike novce, a da će ipak velika većina ostati u Hrvatskoj.

'Mi, s druge strane, kao Vlada, nacija i država trebamo učiniti sve da im poboljšamo uvjete rada. Vjerujem da ćemo i jedna i druga strana biti razumni kao što je bilo i dosada u razgovorima gdje ćemo se naći na nečemu što je moguće', poručio je ministar Kujundžić zdravstvenim djelatnicima koji se spremaju na štrajk ako se ne udovolji njihovim zahtjevima za povećanjem plaće.

Na pitanje misli li da je bila njegova pogreška ili glupost što je parafirao sporazum sa sindikatima o povećanju plaća, pa je onda to sve povukao, Kujundžić je odgovorio da je to pitanje neprimjereno. 'Nekada novinari postavljaju neprimjerena pitanja, pa i ovo vaše je bilo neprimjereno s glupošću', rekao je ministar novinaru.

Kujundžić je pojasnio i ideju izgradnje nove bolnice u Splitu.

'Velika kineska državna firma Sinopharm koja se bavi bolnicama i farmaceutskom industrijom zainteresirana je u Hrvatskoj graditi nove bolnice u Splitu, Zagrebu i Osijeku po izrazito povoljnim uvjetima i u tome smislu vodimo s njima pregovore. U isto vrijeme postoje financijski fondovi iz Amerike, Njemačke i Austrije koji su također zainteresirani i naravno da ćemo prihvatiti tko da najbolju ponudu', istakuo je ministar.

Upitan znači li to preseljenje KBC Split, rekao je da ako se bude gradila na novoj lokaciji naravno da se onda bolnica preseljava na tu novu lokaciju, u nove prostore, što bi bio veliki dobitak za narod u Dalmaciji i cijelu hrvatsku medicinu.

Na pitanje je li slučaj bivšeg ministra Lovre Kuščevićeva kojem je danas MIP skinuo zastupnički imunitet, i sve što se događa vezano za njega, loše za HDZ, Kujundžić je rekao da treba vidjeti što će biti kada se skine imunitet.

'Lovro tvrdi decidirano da se nigdje nije ogriješio o zakon', rekao je.

Na potpitanje je li loše po HDZ sama činjenica da USKOK želi otvoriti istragu, Kujundžić je rekao da je svatko nevin dok se ne dokaže suprtono.

'Tako je i u ovome slučaju, pričekajmo što će se sve dokazati', izjavio je Kujundžić ispred Banskih dvora uoči održavanja zajedničkog seminara za ministre i državne tajnike.