NAROD NA ULICI

Prosvjedi u Sarajevu zbog uhićenja generala Divjaka

05.03.2011 u 17:54

Bionic
Reading

Nekoliko tisuća ljudi prosvjedovalo je u subotu u središtu Sarajeva zbog uhićenja umirovljenog generala Armije BiH Jovana Divjaka u Austriji

Prosvjednici su se najprije okupili ispred austrijskog veleposlanstva, a potom su prosvjed nastavili pred zgradom Predsjedništva BiH, sjedištem Vijeća ministara i Parlamenta BiH, te Uredom Visokog predstavnika (OHR) i na kraju pred srbijanskim veleposlanstvom koje su čuvale jake policijske snage.

Prosvjednici su nosili transparente na kojima su ispisali zahtjeve da se Divjaka odmah pusti na slobodu, te prekine progon onih koji su BiH branili od agresije.

Među prosvjednicima je bio veći broj osoba iz javnog i kulturnog života, a okupljanje je proteklo bez bilo kakvih izgreda.

General Divjak uhićen je u Beču u četvrtak na temelju tjeralice koju je za njim raspisalo srbijansko pravosuđe sumnjičeći ga zbog navodnih ratnih zločina nad pripadnicima JNA u Sarajevu u svibnju 1992. godine.

Divjaku je austrijski istražni sudac u petak odredio dvotjedni ekstradicijski pritvor, a u tom razdoblju Srbija mora dostaviti dokumentaciju kojom bi obrazložila zahtjev za izručenjem.

Takav zahtjev austrijskom je pravosuđu uputilo i Tužiteljstvo BiH s obzirom da je ono već ranije otvorilo istragu o navodnim zločinima nad pripadnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu za što u Srbiji terete Divjaka.