ISPRED MINISTARSTVA

Prosvjed studenata zbog kašnjenja isplate stipendija

03.06.2016 u 20:52

  • +9

Prosvjed studenata ispred ministarstva zbog neisplate državnih stipendija

Izvor: Pixsell / Autor: Petar Glebov

Bionic
Reading

Dvjema studenticama Akademije dramske umjetnosti (ADU) koje ispred Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) prosvjeduju zbog kašnjenja isplata državnih stipendija u petak poslijepodne pridružilo se stotinjak studenata koji su ponovno zatražili usklađivanje stipendija s akademskom a ne fiskalnom godinom kao i ostavku ministra Predraga Šustara.

Zvižducima, bubnjevima, trubama i povicima 'ostavke' prosvjednici su dočekali predstavnika Ministarstva koji ih je pozvao na razgovor te mu poručili da ne žele razgovarati u njihovim uredima jer su to već učinili bez ikakvih rezultata.

Istaknuli su i kako je njihov prosvjed samo djelić borbe za besplatno i slobodno obrazovanje te da ne žele da im nestručni ljudi odlučuju o sudbinama. Neke od poruka prosvjednici su uputili i transparentima 'Fešta će biti kada Šustar ode' , 'Ostavka! Izbori! Odmah!', 'Znanje je moć, naoružajmo se znanjem'.

Studente je podržao i dekan ADU Borna Baletić koji je im je poručio a ne govore ministru da ode nego da ga pozovu na dogovor. Dodao je kako je i on dio sustava pa smatra da je i na njemu odgovornost, ali i da je 'problem što cijeli sustav nije dobar, a parapolitičke struje ne dopuštaju da se išta promijeni na bolje'. Podržala ih je i profesorica ADU Una Bauer rekavši kako je studentima zbog kašnjenja stipendija ugrožena egzistencija te da ne mogu učiti između dva posla koja obavljaju.

Najavili su i kako nastavljaju prosvjed unatoč tom što su stipendije dijelom isplaćene. Prosvjed su, među ostalim, podržali i Mreža mladih Hrvatske te Inicijativa za bolju Hrvatsku.