bunt u srbiji

Građani gađali jajima zgradu izborne komisije, oporba ide u štrajk glađu

18.12.2023 u 18:33

Bionic
Reading

Koalicija "Srbija protiv nasilja", koja osporava rezultate beogradskih izbora, organizirala je u ponedjeljak navečer prosvjed. Traže poništavanje izbora u Beogradu. Miroslav Aleksić i Marinka Tepić počinju štrajk glađu do poništenja beogradskih izbora, najavila je Tepić ispred zgrade Republičke izborne komisije (RIK).

Čelnici vodeće oporbene koalicije namjeravaju otići u zgradu Republičke izborne komisije (RIK) i tražiti ponavljanje izbora u Beogradu zbog, kako navode, brojnih nepravilnosti. Danas.rs piše da je uzavrela atmosfera ispred RIK-a. Građani viču: 'Vučiću, lopove, pokrao si izbore. Lopovi, lopovi.'

'Tražimo od RIK-a i Gradske izborne komisije da ponište izbore u Beogradu, zbog lažiranja i neregularnosti rezultata, zbog kršenja izborne volje Beograđana. Odnijet ćemo sve dokaze i materijale koje smo prikupili tokom jučerašnjeg dana, a koji nedvosmisleno ukazuju da je rezultat Srpske napredne stranke u Beogradu postignut zahvaljujući ljudima koji su dovedeni da glasaju u Beogradu iako tamo ne žive. Imamo situaciju da je ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine došao glasati, što je bez presedana i nema govora o bilo kakvoj regularnosti. Zbog toga ovi izbori moraju biti poništeni', kazao je za Danas Miroslav Aleksić, jedan od nositelja liste "Srbija bez nasilja".

Najavio je da će on i kolege zastupnici ući u zgradu RIK-a i neće izaći dok im se ne ispune uvjeti.

Marinika Tepić, jedna od čelnica oporbene skupine 'Srbija protiv nasilja' rekla je ispred RIK-a da će Miroslav Aleksić i ona započeti štrajk glađu do poništenja beogradskih izbora.

'Nema šanse da bilo tko ovde prizna beogradske izbore. Nosimo dokaze i tražimo poništavanje izbora', kazala je ona novinarima ispred RIK-a.

'Izbore ne možemo priznati jer su izvan zakona', istaknula je Tepić, piše Nova.rs.

Skupina građana pokušala je da izazove incident, rušeći ogradu oko RIK-a, ali je intervenirala policija.

Ispred RIK-a i okolnim ulicama nalazi se nekoliko tisuća građana koji čekaju ishod razgovora čelnika koalicije Srbija protiv nasilja s članovima Republičke izborne komisije.

Pojedini građani gađaju jajima zgradu u kojoj se nalazi RIK, ali su ih organizatori zamolili da to ne čine. Viču “Ne damo pobjedu”.

  • +11
Aleksandar Vučić glasao na izborima u Srbiji Izvor: Pixsell / Autor: Antonio Ahel/PIXSELL

Nositelji lista koalicije "Srbija protiv nasilja" Marinika Tepić i Miroslav Aleksić ušli su u zgradu Republičke izborne komisije (RIK) kako bi, kako su rekli, predali dokaze da su izbori pokradeni.

Kandidat za gradonačelnika Beograda Vladimir Obradović rekao je da će ostati u RIK-u do poništenja izbora i da se nada da odluka neće dugo potrajati. Poručio je da se izbori moraju ponoviti pod uvjetima koji su pošteni, što praktično znači sređivanje biračkih popisa. Predstavnici liste "Srbija protiv nasilja" nakratko su napustili zgradu Republičke izborne komisije (RIK) i obratili se okupljenima.

Jedan od nositelja ove liste Miroslav Aleksić kazao je kako šef RIK-a nije znao odgovoriti ni na jedno pitanje koje su postavili, pa tako ni kako je ministar policije BiH došao na glasanje u Beograd.

Atmosfera je još uvijek na rubu pucanja. Pucaju petarde, izvikuju se parole, zviždi se, zviždi se, ograda je na rubu izdržljivosti, javlja reporter Danasa. “Ne idemo nikamo”, poručuje mnoštvo.

Vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) osvojila je na parlamentarnim izborima 46,3 posto glasova, što je će joj u parlamentu s 250 mjesta osigurati 128 mandata, pokazuju preliminarni rezultati na temelju 99,8 posto prebrojanih glasova.

Prema postizbornim projekcijama, lista SNS je u Beogradu na temelju 99,8 posto prebrojanih glasova osvojila 38,9 posto, a koalicija "Srbija protiv nasilja" 34,6 posto, dok je na trećem mjestu nacionalistička koalicija NADA sa šest posto glasova.

Beograd ima oko 1,4 milijuna birača s pravom glasa, što je približno četvrtini ukupnog biračkog tijela u Srbiji.

Oporba sumnja u brojne zlouporabe, "uvoz" glasača iz Republike Srske i izborni inženjering vladajućih koji je promijenio stvarnu izbornu volju građana.

Istodobno dok traje prosvjed pristaša oporbe u središtu Beograda, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je u svibnju formalno odstupio s čela SNS-a, za RTS je izjavio da je stranka koju je u kampanji izravno podupirao "promijenila lice Srbije" i da na vlast mogu doći samo oni koji "ponude neku politiku, a ne mržnju".

"Građani su jasno pokazali da žele sigurnost i stabilnost i to će imati", rekaoa je Vučić u središnjem dnevniku RTS-a.

Za ponedjeljak u 21 sat zakazana je sjednica Državnog izbornog povjerenstva, koje se u ponedjeljak nije oglasilo poslije zatvaranja birališta, a izborne rezultate priopćio je upravo Vučić u izbornom stožeru SNS-a.

Za sada je neizvjesno hoće li ta sjednica i biti održana.