haag

Prosvjed građevinskih radnika zakrčio nizozemske autoceste

30.10.2019 u 11:17

Bionic
Reading

Građevinski radnici stvorili su ogromnu prometnu gužvu u srijedu na stotinama kilometara nizozemskih autocesta svojim kamionima, bagerima i dizalicama prosvjedujući protiv mjera za smanjenje zagađenja dušikom koje bi pogodile njihove poslove

Nizozemske prometne vlasti ANWB priopćile su kako su gužve nastale oko Haaga te se protežu na 380 kilometara. Policija je rekla kako je središte prosvjeda u Haagu zatvoreno za nova veća vozila, ali radnici još uvijek pristižu.

Dok su u mnogim zemljama prosvjeduje za smanjenje emisija ugljičnog dioksida koji negativno utječe na klimu, u Nizozemskoj građevinski radnici i farmeri prosvjeduju zbog svibanjske odluke suda po kojoj zemlja emitira previše dušika i time krši europski zakon.

Prosvjed u srijedu je peti u nizu prosvjeda započetih u rujnu.

Poljoprivredna i građevinska industrija najviše emitiraju dušik, ali radnici u tim industrijama smatraju da ih se nepravedno optužuje za problem cijelog nizozemskog društva.

Političari su sugerirali da bi oko 18 tisuća građevinskih projekata širom zemlje moglo biti obustavljeno ili će se morati pridržavati strožih pravila u budućnosti, dok bi nekim stočarima mogle biti ponuđene subvencije za zaustavljanje poslovanja ili smanjenje emisija.