rasplet krize vlasti

Povijesna smjena vlasti u Crnoj Gori: Većina zastupnika skupila potpise za imenovanje Zdravka Krivokapića mandatarom nove vlade

  • Autor: An. S.
  • Zadnja izmjena 23.09.2020 14:51
  • Objavljeno 23.09.2020 u 13:08
tportal

Izvor: Screenshot/AFP/Profimedia / Autor: Screenshot/Savo Prelevic

U tijekom je konstituirajuća sjednica novog saziva Skupštine Crne Gore. Na sjednici nije prisutan predsjednik države Milo Đukanović. Na početku je intonirana himna Crne Gore, na koju su ustali svi zastupnici koji su u tom trenutku bili u skupštinskoj dvorani. Nakon intoniranja himne u dvoranu je ušao dio zastupnika prosrpskog Demokratskog fronta (DF)

U Skupštini je usvojen izvještaj Državne izborne komisije o rezultatima parlamentarnih izbora te su verificirani mandati zastupnika, a potom bi trebao biti izabran predsjednik Skupštine. Iako tri oporbene koalicije nisu do pred samu sjednicu uspjele dogovoriti ime kandidata, došlo je do preokreta nakon obraćanja Milana Kneževića iz Demokratskog fronta, a koji je poručio da Srbi neće izdati građane koji žele promjene te da podržavaju Zdravka Krivokapića za mandatara nove vlade i predsjednika Demokratske Crne Gore Aleksu Bečića za predsjednika Skupštine Crne Gore. Krivokapić je nestranaka osoba i čelnik koalicije 'Za budućnost Crne Gore' koje je dio i Demokratski front.

Knežević se obratio i jednom od osnivača koncerna Vijesti, Željku Ivanoviću, koji je rekao da će DF izdati promjene i dati ruku spasa Milu Đukanoviću te da su zgrnuli desetine milijuna eura kako bi mu dali podršku da se ne bi izglasao predsjednik Skupštine.

'Željko Ivanović želi zamijeniti Mila Đukanovića i postati iz druge prva obitelj. Prvi milijun stekao je tako što ga je ukrao od Mila Đukanovića, sad optužuje nas da mu pružamo ruku spasa', rekao je Knežević.

Zastupnik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović rekao je da su prijedlozi prihvatljivi i koaliciji 'Crno na bijelo', kojoj je otvoren put prema formiranju nove vlasti u Crnoj Gori. Zastupnik Demokrata Aleksa Bečić kazao je da je pobjeda okretanje novog lista i izdizanja iznad podjela.

Nakon toga svi zastupnici nove parlamentarne većine svojim potpisima su podržali vođu koalicije 'Za budućnost Crne Gore' Zdravka Krivokapića za mandatara za sastav nove Vlade Crne Gore.

Državna izborna komisija Crne Gore (DIK) objavila je 14. rujna konačne rezultate parlamentarnih izbora, prema kojima su tri oporbena saveza osvojila 41 zastupničko mjesto dok aktualna vladajuća većina ima 40 mjesta u crnogorskom parlamentu. Ti mandati su na sjednici u srijedu verificirani.

Prema konačnim izbornim rezultatima, koalicija 'Odlučno - Demokratska partija socijalista - Milo Đukanović' osvojila je 30 mandata, od kojih jedan pripada Liberalnoj partiji kao dijelu koalicije.

Oporbena koalicija 'Za budućnost Crne Gore' osvojila je 27 zastupničkih mjesta, od čega 18 pripada Demokratskom frontu, koji čine Nova srpska demokracija, Pokret za promjene i Demokratska narodna partija. Kao članice saveza 'Za budućnost Crne Gore' Socijalistička narodna partija (SNP) imat će pet zastupnika, Ujedinjena Crna Gora jednog, a Radnička partija i Prava Crna Gora po jednog predstavnika. Nositelj liste Zdravko Krivokapić taj je oporbeni savez predvodio kao nestranačka osoba.

Oporbena koalicija 'Mir je naša nacija' osvojila je 10 zastupničkih mjesta, od čega devet pripada Demokratskoj Crnoj Gori, a jedan Demosu. Oporbeni savez 'Crno na bijelo' ima četiri zastupnika koja pripadaju građanskom pokretu URA.

Bošnjačka stranka i Socijaldemokrati imat će po tri zastupnika, a Socijaldemokratska partija dva. U crnogorskom parlamentu po jednog predstavnika imat će Albanska lista 'Sada je vrijeme' i koalicija 'Jednoglasno'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!