SJEĆANJE NA POKOJNIKE

Proslava svetkovine Svih svetih i Dušnoga dana

31.10.2009 u 07:42

Bionic
Reading

Misnim slavljima sutra, 1. studenoga, obilježit će se u crkvama spomen na svete mučenike, blagdan Svih svetih, a 2. studenoga spomendan mrtvih - Dušni dan, na koji građani diljem Hrvatske polažu cvijeće i pale svijeće na grobovima svojih pokojnika

Na zagrebačkom groblju Mirogoju u crkvi Krista Kralja tradicionalno misno slavlje sutra popodne predvodit će zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, a mise će se služiti u i drugim nadbiskupijama, biskupijama i župama.

Na blagdan Svih svetih misno slavlje u katedrali sv. Stošije u Zadru predvodit će zadarski nadbiskup Ivan Prenđa. Riječki nadbiskup Ivan Devčić predvodit će misu u župnoj crkvi na gradskom groblju Kozali, a đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić predvodit će večernju misu u đakovačkoj katedrali.

Spomen na svete mučenike u kršćanskoj se tradiciji slavi od IV. stoljeća, no tek je 835. papa Grgur IV. odredio da se u cijeloj Crkvi svetkovina Svih svetih slavi 1. studenoga.

Spomendan mrtvih, odnosno Dušni dan, 2. studenoga, počeo se obilježavati od početka XI. stoljeća i ubrzo se proširio među narodima.

Svi sveti i Dušni dan dva su različita liturgijska dana, kada se posjećuju groblja, pale svijeće, polaže cvijeće i moli u sjećanje na pokojnike.