rijedak istup

Proruski dužnosnik iz Hersona brutalno kritizirao Moskvu: 'Neki ministri obrane bi se zbog ovkvog stanja na frontu, sami upucali'

06.10.2022 u 19:20

Bionic
Reading

Proruski dužnosnik u Ukrajini objavio je video na Telegramu, u kojemu ismijava je moskovske generale, a pritom je sugerirao da bi se ministar obrane trebao upuati zbog neuspjeha u ratu

Ovakva rijetka javna kritika najviših dužnosnika Kremlja dolazi usred uspješne ukrajinske protuofenzive, u kojoj su snage ponovno zauzele dijelove zemlje.

U četverominutnoj video poruci Kiril Stremusov, proruski zamjenik čelnika anektirane regije Herson, javno kritizira 'generale i ministre' u Moskvi jer ne razumiju probleme na fronti.

S obzirom na ovakvo stanje, neki ministri obrane bi, po uzoru na neke časnike, počinili samoubojstvo', rekao je Stremousov.

Takva javna - i uvredljiva - kritika Putinovog najvišeg tima , koja dolazo od nekog u sustavu, izuzetno je rijetka u modernoj Rusiji.

  • +3
Vladimir Putin i Sergej Šojgu Izvor: Profimedia / Autor: - / Sputnik / Profimedia

Ministar obrane Sergej Šojgu, jedan od Putinovih najbližih saveznika, imenovan je 2012. Šojgua je povjesničar profesor Sergej Radčenko opisao kao: 'aparatčika istaknutog pedigrea, ali sada beznadno ukaljanog vojnog dosjea'

Rusko ninistarstvo obrane odbilo je komentirati kritike. Stremusov je svoju kritiku nadopunio riječima hvale za vojnike koji su do smrti branili svoju zemlju, suprotstavljajući njihovo herojstvo 'nesposobnim vojnim vođama' u Moskvi.