predsjednički izbori u ukrajini

Proruska oporba optužila Kijev da na izborne popise stavlja imena mrtvih osoba

27.03.2019 u 11:43

Bionic
Reading

U Državnom registru glasača pred predsjedničke izbore u Ukrajini nalaze se imena osoba za koje se pouzdano zna da su preminule, a moguće je da se na popisu nalazi još 200.000 mrtvih glasača, javljaju ukrajinski mediji

Ukrajinski list Strana ovih dana pisao je o masovnom sustavu podmićivanja glasača, naglom porastu broja onih s pravom glasa te zatvorenim glasačkim mjestima u Ukrajini, ali i o najnovijem pokušaju masovnog falsificiranja volje građana.

Pišući o novim načinima prevare, iza koje, prema navodima proruskog lista, stoji ukrajinski predsjednik Petro Porošenko, Strana piše kako je prije predsjedničkih izbora osigurana tzv. rezerva od 200.000 glasača.

List pojašnjava kako je riječ o ljudima koji su preminuli u dijelovima Donbasa što nisu pod kontrolom Kijeva, ali i da se ukrajinske vlasti prave kako o tim još uvijek malverzacijama ne znaju ništa.

Proruski list piše kako se na popisu birača nalaze imena bivšeg čelnika Donjecke Narodne Republike Aleksandra Zaharčenka, koji je ubijen u kolovozu prošle godine, ali i ime Mihaila Tolstika Givija, zapovjednika tzv. Tenkovskog bataljuna narodne vojske Somalije, koji je poginuo u sukobu 8. veljače 2017. godine.

Prema ruskim izvješćima, Tolstik je poginuo u sukobu s ukrajinskom vojskom, dok Kijev ističe kako je on žrtva unutarnjih sukoba proruskih postrojbi. Inače, naziv Somalija u imenu postrojbe nema veze s tom afričkom državom, već se odnosi na uvjerenje samih pripadnika da se bore hrabro poput Somalijaca.

Ukrajinski predsjednički izbori održavaju se 31. ožujka, a najviše šanse za pobjedu, prema najnovijim ispitivanjima javnog mnijenja, ima aktualni predsjednik Petro Porošenko. Na izborima će se kandidirati i Julija Timošenko, bivša ukrajinska premijerka koja je 2010. glatko izgubila predsjedničke izbore od Viktora Janukoviča, a četiri godine kasnije i od Porošenka.

  • +7
Predsjednički izbori u Ukrajini Izvor: EPA / Autor: SERGEY DOLZHENKO / EPA

Šanse ima i Volodimir Selenskij, televizijski komičar koji je poznat po glavnoj ulozi u satiričnoj seriji 'Sluga naroda', u kojoj igra seoskog učitelja izabranog za predsjednika.

Među kandidatima je i bivši ministar obrane Anatolij Hrizenko te pokušava okupiti domoljubno orijentirane Ukrajince.

U proruskom taboru najbolje kotira Jurij Boiko iz stranke Oporbena platforma za život, koja okuplja političare ranije naklonjene Viktoru Janukoviču. Boiko je, inače, za vrijeme Janukoviča bio zamjenik premijera, a njegova baza je ograničena na birače s ruskog govornog područja na jugu i krajnjem istoku Ukrajine.