POLUOTOK NA GUBITKU

Moskva od Kijeva traži odštetu za loše upravljanje Krimom

18.03.2019 u 22:22

Bionic
Reading

Rusija bi od Kijeva mogla tražiti odštetu za gospodarsku štetu koju je pretrpio Krim dok je bio pod kontrolom Ukrajine, rekao je u nedjelju predsjednik Odbora za međunarodna pitanja ruske Dume Leonid Slutski

'Iznijet ćemo naš stav na svim međunarodnim i interparlamentarnim konferencijama i forumima. Međunarodna zajednica trebala bi shvatiti da je Krim bio na velikom gubitku tijekom 23 godine, koliko je bio dio Ukrajine', naglasio je Slutski.

Predsjednik ruske Dume Vjačeslav Volodin sugerirao je ranije da će iskoristiti institucije Europskog parlamenta kako bi primorao Kijev na nadoknadu gubitaka Krima tijekom razdoblja dok je taj teritorij bio pod kontrolom Ukrajine, prenosi TASS.

Predsjednik Krima Sergej Aksjonov izjavio je da će skupina koju čine zastupnici Dume i regionalnog parlamenta u travnju započeti s procjenom štete.

Podsjetimo, između 1992. i 2014. godine Krim je bio u sastavu Ukrajine kao Autonomna Republika Krim, s gradom Sevastopoljem. U vrijeme krimske krize ta je republika proglasila neovisnost, a kao neovisna država postojala je svega tjedan dana, od 11. do 18. ožujka 2014., kada je ušla u sastav Ruske Federacije.

Republika Krim proglašena je suverenom i neovisnom 11. ožujka 2014. odlukom Skupštine Republike Krima nakon ujedinjenja Autonomne Republike Krim s gradom Sevastopoljem, koji se nalazi na jugozapadu poluotoka Krim.

  • +40
Referendum na Krimu održan je 16. ožujka 2014. Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Sergei Karpukhin

Na referendumu održanom 16. ožujka 2014. vlasti Krima dobile su podršku za ujedinjenje s Ruskom Federacijom, što je konačno ostvareno 18. ožujka sporazumom između predsjednika vlade Krima Vladimira Aksjonova, gradonačelnika Sevastopolja Alekseja Čalija i ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Odlučeno je da će se država zvati Republika Krim i da će grad Sevastopolj u njoj imati poseban status. Također je odlučeno da će na Krimu vrijediti moskovsko vrijeme te kako će ukrajinsku grivnju kao službenu valutu zamijeniti ruski rubalj.

Prema mišljenju međunarodne zajednice, Republika Krim stvorena je u suprotnosti s međunarodnim pravom i nije ju priznala većina država svijeta.