APOKALIPSA PREKJUČER

Prorok sudnjeg dana zbunjen, sljedbenici još više

23.05.2011 u 11:37

Bionic
Reading

21. svibnja je prošao, a svijet nije skončao – nije bilo katastrofalnih potresa ni cunamija, nisu se oglasile nebeske fanfare, a nije zamijećen ni masovni uzlazak vjernika na nebo

Prema pisanju američkih medija, čak je i protestantski propovjednik apokalipse Harold Camping u nedjelju još uvijek bio živ, mada ne i naročito dobro raspoložen.

'Bio je to stvarno težak vikend', rekao je vođa konzervativne kršćanske zajednice okupljene oko radijske postaje Family Radio Worldwide.

'Tražim odgovore. Trenutno ne mogu ništa reći. U ponedjeljak se vraćam na posao pa ću tada reći nešto više', rekao je samozvani prorok komentirajući razočaravajući ishod svojih najava prema kojima se biblijska apokalipsa trebala odigrati prošle subote.

Iako su reakcije Campingovih sljedbenika različite, nema sumnje da će danas njegova frekvencija biti jedna od slušanijih.

'Nisam tako razočaran kao neki drugi, jer mu nisam u potpunosti vjerovao', rekao je u nedjelju jedan od vjernika koji je htio ostati anoniman jer nije htio javno priznati svoju skepsu. Sredovječni stanovnik Oaklanda kaže da sluša Campinga još od 1993, kada je najavljivao sudnji dan za 1994. godinu. No smatra da ta dva promašaja ipak ne znače da je Campingova poruka pogrešna.

'Znam da je ono što govori utemeljeno u Bibliji. Međutim, nikada nisam bio od onih koji su vjerovali da je sve što kaže istina. Ne mislim ga prestati slušati.'

Ovo mišljenje ne dijele i pripadnici drugih američkih kršćanskih zajednica. Neki od njih jako se ljute na samozvane proroke sudnjih dana i njihovo pozivanje na Bibliju.

Pred Campingovim sjedištem u Oaklandu, koje je u nedjelju bilo zatvoreno i u mraku, okupili su se kritički raspoloženi vjernici jedne vjerske zajednice iščekujući dolazak prorokovih sljedbenika.

'Htjela bih ih ohrabriti da ne izgube vjeru jer su slušali vuka u janjećoj koži, a Isus je upozorio da će biti vukova u janjećoj koži', rekla je Jackie Alnor. Američka blogerica na temu sudnjeg dana smatra da je Camping iskrivio božje riječi te da samo bog zna kada će doći kraj svijeta.

'On je u velikim problemima s bogom. Dao je ljudima koji mrze kršćanstvo priliku da ga mrze još više', ističe Alnor.

 

Camping je apokalipsu prvi put najavio još 1994, međutim, kada se ništa nije dogodilo, objasnio je da je to bila godina u kojoj je bog napustio crkve.

Na drugoj strani grada, u masonskom centru u Oaklandu, okupila se skupina od nekoliko stotina ateista koji su završetak 'sudnjeg dana' obilježili na svoj način. 'Znamo da Camping nije ni prvi ni posljednji koji je to učinio', rekao je radijski voditelj iz Seattlea Mike Gillis.

 

Nešto dalje, u Tacomi jedna je skupina ateista u subotu navečer organizirala 'tulum uznesenja' i na Facebooku najavila da će vijesti o prolasku sudnjeg dana dočekivati uz piće, opuštene razgovore i dobru zabavu.



No nekim Campingovim ozbiljnijim sljedbenicima danas vjerojatno nije do zabave. Naime, ima ih koji su za njegovu kampanju žrtvovali znatnu energiju i financijska sredstva. Primjerice Njujorčanin Robert Fitzpatrick (60) na tiskanje i vješanje plakata kojima se najavljivala apokalipsa potrošio je čak 140.000 dolara, gotovo cijelu životnu ušteđevinu.

Gillis kaže da za tog nesretnog čovjeka sigurno ne postoji 'plan B' jer je 'on već doživio svoju financijsku apokalipsu'.

Ako je suditi prema jednom od voditelja postaje Family Radio Worldwide, moguće je da se Camping danas uopće neće obratiti svojim razočaranim obožavateljima. Naime, član upravnog odbora FRW-a Tom Evans kaže da je 89-godišnji propovjednik prilično zbunjen. Evans ipak smatra da Camping duguje ispriku javnosti, a za utorak je sazvao sastanak odbora koji bi trebao odlučiti što i kako dalje. Camping je prošli tjedan tvrdio da je potpuno siguran da će se sudnji dan dogoditi 21. svibnja.