UVJERLJIVA VEĆINA VLADAJUĆIH

Proračun uz manjince 'spasili' i Željko Kerum i Nevenka Bečić

02.12.2014 u 14:18

Bionic
Reading

Sabor je sa 85 glasova za i 23 protiv podržao Proračun za 2015. Vlada je u zadnji tren uskočila sa svojim amandmanom kojim preraspodjeljuje novce u korist jedinica lokalne samuprave, ali i za programe nacionalnih manjina. Vladu su zbog toga prozvali u oporbi, uvjereni da takav prijedlog iz Banskih dvora došao kako bi se osigurali glasovi manjinskih zastupnika i osiguralo zeleno svjetlo za proračun

Prije izglasavanja samog proračuna, zastupnici su glasali i o amandmanima na proračun.  Redom su odbijani svi amandmani HDZ-ovog Željka Reinera, koji je tražio više novaca za  Strategiju znanosti i obrazovanja. 'Kad se Strategija donosila upozoravali smo da će za njenu provedbugodišnje trebati oko milijardu kuna, no nitko se na to nije obazirao',rekao je Reiner i ustvrdio kako se, zapravo, Strategiju i nije željeloprovoditi, nego samo 'mahati' njome.

Novce za strategiju Reiner je mahom 'pronašao' u Ureda predsjednika Republike i Ureda premijera.

'Djeluje s jedne strane žalosno kad kao obrazloženje slušamo jedno za drugim da se ne može smanjiti sredstva za Ured predsjednika Republike, ured koji dobiva 43 milijuna plus 9 milijuna za održavanje sa pustim savjetnicima, vanjskim savjetnicima itd. Ja jedino mogu reći da kandidatkinja HDZ-a gospođa Kolinda Grabar-Kitarović će to smanjiti', kazao je Reiner i izazvao burno negodovanje iz klupa vladajućih.

Vladajuća većina nije imala milosti ni za amandmane HDSSB-a. Jednim amandmanom su iz te stranke tražili više novca za subvencioniranje prehrane siromašne djece, međutim većinom glasova, uz suzdržanog Ivana Račana vladajući su odbili takav prijedlog.

'Planirana sredstva u proračunu su dostatna za korisnike socijalne skrbi. Ovim amandmanom nudi se povećanje od milijun i pol kuna, a mi smo već ranije u odnosu na prošlu godinu stavku za smanjenje siromaštva i socijalne isključenosti povećali za 46 milijuna kuna', kazala je potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić, koja je još jednom upozorila da ukoliko itko zamjeti da je neko djete gladno to prijavi Centru za socijalnu skrb.

'Nismo tražili da se u novcu osigura svakom djetetu ne znam koliko, nego smo tražili za prehranu. I mediji su upozorili da ima gladne djece. Znam da je važnije i da se bolje jede u Taču i Asu nego što jedu djeca u školi i da troštie novce poreznih obveznika u tim resoranima. Al kad bi bar od novca koji se potroši srijedom u Taču i četvrtkom u Asu, da se da za djecu', odgovorio joj je HDSSB-ov Boro Grubišić.

Većinom glasova, uz protivljenje oporbe, podržan je i amandman Vlade. Kako je pojasnio ministar financija Boris Lalovac, Vlada je unutar financijskog plana Ministarstva financija preraspodjelila 37,5 milijuna kuna s pozicije izgradnje graničnih prijelaza na aktivnosti jedinica lokalne samouprave.

'Navedenim amandmanom vraćaju se određeni dio tekućih pomoći za jedinice lokalne samouprave koje su ostvarivale te tekuće pomoći u 2014.godini, a ova sredstva za granične prijelaze će se ostvariti kroz poziciju EU fondova. Također drugi dio odnosi se na povećanje iznosa od 12,6 milijuna kuna koji se preraspodijelio sa Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom u iznosu od 8,5 milijuna kuna i sa Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU sa 4,1 milijuna kuna, također povećavaju se prijelazne pomoći za jedinice lokalne, područne (regionalne) samouprave koje gube status potpomognutog područja', pojasnio je Lalovac.

Za programe obrazovanja nacionalnih manjina osigurano je 882.722 kune koji je preraspodjeljen unutar pozicija Ministarstva znanosti. Uredu pučkog pravobranitelja povećan je iznos za milijuna kuna radi dovršetka uspostave i održavanja mreže područnih ureda.

Preraspodjele unutar Ministarstva znanosti bile su interesantne i HDZ-ovom Ivanu Šukeru.

'Kada povučete jednu debelu strelicu prema amandmanima koje je dao Klub SDP-a onda će vam biti jasno zašto je to napravljeno. Sjetite se intervencije na amandman na prijedlog rebalansa državnog proračuna dolazite opet do istoga jer je nelogično da se 3 ili 4 milijuna kuna mijenjaju amandmanima kada se taj problem ako se pokaže kao problem tijekom godine sukladno Zakonu o proračunu može podmiriti iz tekuće pričuve. Jer tekuća pričuva kaže da se može koristiti za nedovoljno planirana sredstva. Prema tome nije trebalo ići sa amandmanom. Ako se ide sa amandmanom isključivo da se zabetoniraju rukice u zraku. To je činjenica. Dakle, neću koristiti riječ za ove rukice u zraku, ali evidentno je da one koštaju nekoliko milijuna kuna', kazao je Šuker.

Spomenuo se Šuker amandmana iz redova vladajućih. Naime, vladajuća većina prihvatila je 11 amandmana, uglavnom SDP-ovih, u kojima su uklopljene želje nacionalnih manjina. Prihvaćen je tako amandman kojim je iznos namjenjen Savezu mađarskih udruga Beli Manastir pojačan za 1,5 milijuna kuna. Isti je iznos usmjeren Romskom nacionalnom vijeću, Talijanska unija Rijeka i Stručna služba Savjeta za nacionalne manjine dobili su po dva milijuna kuna, za 700.000 kuna povećana je potpora Izdavačkoj kući Edit itd.

Stoga su kod izglasavanja amandmana nacionalnih manjina oni uglavnom povučeni. Tako je jedan od SDSS-ovih amandmana, kojeg je Vlada uklopila u svoj amandman, povukao i Milorad Pupovac.

'Klub zastupnika SDSS-a i Klub zastupnika Nacionalnih manjina povlači ovaj amandman i prosljeđuje ga odnosno forwardira ga kolegi zastupniku Ivanu Šukeru za arhivu', našalio se Pupovac.

Odmah je reagirao Šuker. 'Kolega Pupovac zna biti vrlo duhovit, ali na tuđi račun. Kolega Pupovac, nekada se ultimatumom postavljali uvjete za amandmane dok sam ja bio ministar pa ste se vjerojatno zabunili, ja više nisam ministar pa prema tome nemojte se igrati s tim stvarima. Mogao bi čovjek štošta reći, a mislim da takva komunikacija među zastupnicima naprosto ne pali. Prema tome, recite mi po čemu bih ja to mogao odlučivati o vašem amandmanu? Sram vas može biti', replicirao je Šuker.

Samo nekoliko trenutaka kasnije, Pupovac je ponovno povukao amandman. 'Povlačimo ovaj amandman i nećemo ga forwardirati nikome, da se ne bi slučajno netko nasmijao, a mi ćemo se sramit naravno', opet se našalio Pupovac, no Šuker ovaj put nije reagirao.

Na kraju je proračun prihvaćen s 85 glasova 'za' i 23 'protiv'. Uz gotovo sve zastupnike Kukuriku koalicije (nedostajala je samo SDP-ova Tanja Vrbat), vladajuća većina osigurala je glasove svih manjinaca (uključujući i SDSS), glasove nezavisnih Damira Kajina, Marine Lovrić Merzel, ali i HGS-ovih Željka Keruma i Nevenke Bečić.

Kako to da su proračun podržali Kerum i Bečić, koji su u Sabor ušli na listi HDZ-a, ministar financija Boris Lalovac nije znao objasniti. Sam Kerum kaže da on i njegova sestra smatraju kako je proračun dobar te su ga zato podržali. Iako su se danima povkačile optužbe kako su vladajući trgovali za podršku proračunu, Kerum tvrdi da ništa nije dobio.

'A što bi oni meni dali?', kazao je Kerum.

Lalovac nije htio komentirati ni optužbe da su vladajući za podršku proračunu trgovali s manjinama. 'Meni je bitno da izvršim proračun kako smo rekli, da ga prezentiramo Bruxellesu da je održiv. Ja kažem, radit ću svim srcem da on bude ovakav, da bude izvršenj. Pokazali smo izvršenjem sada u 9. mjesecu da smo negdje s izvršenjem deficita na 9,8 milijardi, znači da se može, da možemo biti s deficitom ispod, jer ne vjerujem da ćemo ove godine doseći deficit koji smo planirali ove godine. Ja vjerujem da ćemo biti ispod 12 milijardi, znači ako budemo ove godine izvršenje imali ispod 12 milijardi, ne vidim da ne možemo to ostvariti 2015.', rekao je Lalovac.