AKO JE PRIJEVOZNIK KRIV

Propustite li prijevoz u EU-u, dužni su vam platiti hotel!

07.08.2013 u 13:52

Bionic
Reading

Europska komisija i ove godine građanima Europske unije koji putuju u inozemstvo daje savjete koji im mogu biti korisni na ljetovanju. Prvi put oni se odnose i na hrvatske građane, piše Globus

ŠTO AKO VAS OPLJAČKAJU?

Ako upadnu u ozbiljnije nevolje izvan granica EU-a - primjerice budu uhićeni, izgube dokumente ili dožive težu prometnu nesreću - građani EU-a mogu se za pomoć obratiti veleposlanstvu bilo koje zemlje članice.

KASNI AVION? PLATI PUTNIKU HOTEL

Bez obzira na prijevozno sredstvo, u cijelom EU-u vrijede uredbe o pravima putnika kojih se moraju pridržavati svi prijevoznici - željeznički, autobusni, zrakoplovni. Ako njihovom krivnjom putnik propusti vožnju, dužni su mu besplatno osigurati hotelski smještaj.

PRAVO NA JEFTINO TELEFONIRANJE

Od 1. srpnja u cijelom EU-u na snazi su novi propisi o najvišoj cijeni poziva u roamingu za sve mobilne operatere, pa je telefoniranje u inozemstvu unutar granica EU-a jeftinije nego ikada.

SLOBODNO KRETANJE EUROPSKIH PASA I MAČAKA

Unutar granica EU-a slobodno se mogu kretati psi i mačke iz svih zemalja članica uz pratnju svojih vlasnika koji moraju imati dokaz da je ljubimac cijepljen protiv bjesnoće. Irska, Finska, Malta i Velika Britanija traže i potvrdu da je životinja očišćena od parazita.

S ODOJKOM PREKO GRANICE

U zemlje EU-a iz zemalja koje nisu članice ne smiju se unositi meso i mesne prerađevine te mliječni proizvodi. Iznimka su mlijeko za dojenčad, hrana koju čovjek jede iz medicinskih razloga i posebna hrana za kućne ljubimce. Unutar zemalja članica ograničenja nema, osim u iznimnim slučajevima zaraza ili epidemija.