TUŽNA PRIČA IZ VARAŽDINA

Propao šoping centar u kojem je Hypo izgubio milijune eura

02.05.2014 u 10:00

Bionic
Reading

Gotovo deset milijuna eura Hypo Alpe Adria Bank International AG potražuje od propalog Trgovačkog centra Varaždin, projektnog društva koje je trebalo izgraditi trgovački centar u Varaždinu, ali osam godina nakon njegovog osnivanja od cijelog projekta ostalo je samo prazno zemljište koje je debelo (pre)plaćeno, a dio novca utrošen je za, kako tvrde poreznici, izmišljene poslove

Trgovački centar Varaždin (TCV) osnovan je još u svibnju 2007. kao projektno društvo s namjerom razvoja i ulaganja u prvi trgovački centar u Varaždinu - City Point Varaždin. Osnivač je u početku bilo austrijsko trgovačko društvo EKZ Varaždin Entwicklungs GmbH, a kasnije je vlasništvo društva preneseno na tvrtku EKZ Alpha Entwicklungs GmbH koju su vodili Bernhard Braunsberger, Jochen Seibert i Harald Peham.

Cilj projekta bio je sagraditi moderni trgovački centar na dvije etaže s oko 24.000 četvornih metara trgovačke površine koja bi se davala u dugogodišnji zakup. Ukupna površina objekta, uključujući i garažu, planirana je na oko 50.000 četvornih metara bruto. Toliko je površine otprilike bilo i odabrano zemljište tvrtke ATP Igrec u Brezju. Pregovori o financiranju kupnje zemljišta otpočeli su s Hypo Alpe Adria Bank koja je odobrila kredit tvrtki EKZ Alphi Entwicklungs Gmb, a koja ga je u obliku pozajmice proslijedila projektnom društvu TCV.

Što (ni)je radio Trgoing

Tijekom pregovora o otkupu zemljišta s tvrtkom ATP Igrec utvrđena je cijena od 150 eura/m2, odnosno ukupno 7.339.950 eura. Usprkos tome, nije sav predviđeni novac otišao u tvrtku ATP Igrec. Naime, kada je u ožujku 2008. godine sklopljen ugovor o kupnji zemljišta s ATP Igrec utvrđena je cijena od 142 eura/m2 ili ukupno 6.948.486 eura, dok je gotovo istovremeno s Trgoing Novom sklopljen ugovor o razvoju kao naknada za 'uslugu podrške kod ishođenja lokacijske dozvole' temeljem čega je spomenuta tvrtka u vlasništvu Stjepana Igreca dobila 489.330 eura ili 10 eura po kvadratu zemljišta.
Međutim, tijekom poreznog nadzora osporena je usluga tvrtke Trgoing Nova jer poreznici zaključuju da je usluga iz njezinog ugovora bila fiktivna budući da je to zapravo obavila projektantica i zagrebačka tvrtka ATP Projektiranje. Stoga Porezna uprava donosi porezno rješenje kojim osporava odbijeni pretporez u visini od 783.710,90 kuna te obračunava zateznu kamatu u visini od 100.100,28 kuna i kojim se upisala na zemljište.

Tijekom 2009. sklopljeni su ugovori o zakupu za 65 posto površina centra, a 2010. i 2011. godine sklopljeni su ugovori s najvažnijim zakupoprimcima, pri čemu se neki zamijenjeni atraktivnijima. Tako su sklopljeni ugovori s H&M, Takkom, Humanicom, Hervisom, Deichmannom, KiK-om, Bipom, New Yorkerom, C&A, Cineplexxom za multiplex kino te Inditex grupom.

Potonje nije prošlo bez problema. Naime, iako je Inditex krajem 2010. potpisao obvezujuće pismo namjere za zakup prostora i ulazak marki Zara, Bershka, Pull&Bear i Stradivarius, svega pola godine kasnije, nekako u vrijeme prvog privođenja bivšeg varaždinskoga gradonačelnika Ivana Čehoka, španjolska tvrtka jednostrano raskida obvezujuće pismo namjere s argumentom kako smatra da 'Varaždin više nije interesantno i dovoljno kupovno jako tržište'.

Usprkos tome, TCV sredinom 2011. potpisuje ugovor o gradnji centra s građevinskom tvrtkom Stipić Grupa te se kreće s ishođenjem rješenja za građenje. No ono nije dobiveno zbog žalbe vlasnika susjednih zemljišta. Uslijed toga poslovne banke odbijaju odobravanje daljnjih sredstava za plaćanje komunalnog doprinosa, pa je 2012. odbijen zahtjev za izdavanjem građevinske dozvole.

Zbog nastale situacije te otkazivanja najvećih zakupaca donosi se odluka o zaustavljanju projekta te nakon toga TCV prestaje sa svim poslovnim aktivnostima. Prema knjigovodstvenim podacima, TCV ima imovinu od 67 milijuna kuna, od čega 60 milijuna otpada na zemljište u Brezju, dok samo razlučni vjerovnik Hypo Alpe Adria Bank International AG potražuje 9.700.000 eura.

Međutim, stečajni upravitelj Želimi Uršulin upozorava da knjigovodstvene vrijednosti ne predstavljaju realne vrijednosti te je njihovu stvarnu vrijednost potrebno utvrditi vještačenjem od strane ovlaštenih sudskih vještaka.

'Već sada je jasno da će se ova nekretnina u Brezju teško prodati, a ako se uspije, neće se vjerojatno postići ni trećina cijene za koju je kupljena. Ne samo da je došlo do velikog pada cijena na tržištu nekretnina, nego treba imati u vidu da se nasuprot nje danas obrađuje komunalni otpad. Dakle, svi su tu izgubili, osim vlasnika koji je nekretninu prodao kao suho zlato, ali ta transakcija će se rješavati u kaznenom postupku', rečeno je na izvještajnom ročištu održanom na varaždinskom Trgovačkom sudu gdje je razmatran daljnji tijek stečajnog postupka, a u sklopu toga i nastavak spora s Inditex grupom radi naknade štete od pet milijuna kuna.