novi pregovori u ponedjeljak

Propao pokušaj dogovora o kupnji zemljišta na okretištu u Prečkom: 'To je smiješno, ponudili cijenu iz 1996.!'

03.10.2019 u 11:24

Bionic
Reading

Grad Zagreb i vlasnici 1425 kvadrata zemljišta na kojem je izgrađeno okretište tramvaja u Prečkom, Mladen Maršanić i Mirjana Kos, odnosno njihov zastupnik Goran Husić, koji je bio na jutrošnjem sastanku, nisu postigli dogovor

Kako je priopćeno iz Grada Zagreba, Husić je izjavio da je ponuđena cijena neprihvatljiva, ali nije ulazio u sadržaj elaborata, odnosno nije proučio način na koji je sudski vještak došao do utvrđenog iznosa.

Također je naveo da je u tijeku sudski postupak zbog smetanja posjeda i da će ročište biti uskoro zakazano.

Prema elaboratu za procjenu zemljišta, koji je napravio stalni sudski vještak za graditeljstvo i procjenu nekretnina Žarko Željko, ono je procijenjeno na 79 eura po kvadratnom metru, što za površinu od 1425 kvadratnih metara iznosi 112.575 eura, odnosno 830 tisuća kuna.

Sam Husić potvrdio je za tportal kako je odbio ponuđenu cijenu jer je kao trenutak vrednovanja zemljišta uzet listopad 1996. godine.

'To je smiješno. Grad bi sada htio sve vratiti nazad, a to se ne može jer postoji pravomoćna presuda otprije pola godine. Cijena građevinskog zemljišta u blizini okretišta kreće se od 200 do 750 eura za kvadratni metar. Grad svoje zemljište prodaje za od 200 do 400 eura za kvadratni metar. Ne mogu vam reći koliko tražimo i na što bismo pristali jer trenutno pregovaramo', pojasnio je Husić.

Dodao je da će se na novom sastanku zakazanom za ponedjeljak razgovarati o najmu zemljišta.

'ZET ne koristi svih 1425 kvadratnih metara za okretište. Cijena najma na toj lokaciji kreće se oko 300 kuna za kvadratni metar', zaključio je Husić, dodavši da oni ne ucjenjuju Grad i da je Grad cijelu priču mogao odavno riješiti, ali da za to nije bilo sluha.

  • +9
Obitelj postavila ogradu preko tramvajske pruge na okretištu u Prečkom Izvor: Pixsell / Autor: Marin Tironi/PIXSELL

Podsjetimo, sve je počelo nacionalizacijom zemljišta u Jugoslaviji za cestu koja nikad nije sagrađena. Obitelj je tad dobila kompenzaciju, cesta nije sagrađena, ali je prije dvadesetak godina Grad sagradio okretište tramvaja, i to nakon što su Maršanići već zatražili povrat oduzete imovine.

Prije pola godine dobili su i pravomoćno sudsko rješenje u kojem stoji da su oni vlasnici tih 1425 četvornih metara zemljišta. Otad traje bitka s Gradom, kojem su predložili otkup, najamninu, kao drugo rješenje, ili premještanje okretišta. U međuvremenu su vratili i 60.000 kuna, kolika je današnja vrijednost naknade koju su u nacionalizaciji davno dobili za svoje zemljište.