brani se uređivačka neovisnost

Propao Janšin pokušaj rušenja zakona - Slovenci referendumom potvrdili depolitizaciju javne televizije

  • Autor: V.Mo./Hina
  • Zadnja izmjena 27.11.2022 23:45
  • Objavljeno 27.11.2022 u 23:45
Janez Janša

Janez Janša

Izvor: EPA / Autor: ANTONIO BAT

Slovenci su u nedjelju na referendumu potvrdili zakon kojim se žele spriječiti politička imenovanja na javnoj televiziji, nakon pogoršanja medijske klime u vrijeme prijašnjeg premijera Janeza Janše

Više od 62 posto birača poduprlo je zakon, pokazuju rezultati koje je objavilo izborno povjerenstvo tijekom večeri, stvorivši uvjete za njegovo stupanje na snagu vjerojatno početkom 2023. Nekoliko organizacija za zaštitu medija, poput Medijske organizacije jugoistočne Europe (SEEMO), s odobravanjem su pozdravile amandman kojemu je zadaća "braniti uređivačku neovisnost" RTV Slovenije od "političke zlouporabe i od nepobitne destrukcije".

Konzervativni premijer Janez Janša, na vlasti od 2020. do 2022., učestalo je napadao medije optužujući ih za pristranost te je smijenio većinu vodećih ljudi RTV-a i imenovao sebi bliske suradnike. Mrežu je nakon toga potresao niz štrajkova i prosvjeda protiv izmjene programa i pritiska kojemu su izloženi novinari pa je Slovenija pala s 36. na 54. mjesto na ovogodišnjoj listi medijskih sloboda organizacije Reporteri bez granica (RSF).

  • +4
  • +1

Janez Janša

Izvor: EPA / Autor: Julien Warnand

Stranka bivšeg premijera Janše zatražila je raspisivanje referenduma u nadi da će srušiti novi zakon, donesen nedugo nakon dolaska na vlast koalicije lijevog centra. Po tom tekstu, vlada i parlament više neće moći imenovati upravljačka tijela (RTV Slovenije) i mreža će biti pod nadzorom skupina civilnog društva (zaposlenika, aktivista za ljudska prava, akademije znanosti).

'Učinjena je nepopravljiva šteta, ali uređivačka autonomija će se očuvati ovim amandmanom', komentirala je Helena Milinkovič, glasnogovornica glavnog sindikata televizije, za agenciju AFP. Više od 40 zaposlenika otišlo je iz redakcije koja okuplja oko 2100 ljudi, dodala je. U međuvremenu došlo je desetak novinara koji su prije radili za glasila sklona Janši.

'Novi upravljački sustav znatno će ograničiti mogućnost svake vlade (...) da se miješa u rad javnih medija', istaknuli su RSF i drugi potpisnici u priopćenju te ocijenili da je sadašnji zakonodavni okvir zastario.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!