SLOVENIJA DUBOKO PODIJELJENA

Veliki skandal u Ljubljani: Poznatu aktivisticu Niku Kovač fizički napali na ulici i prijetili da će joj ubiti psa. Klika oko Janše: Sama je kriva

26.10.2022 u 11:24

Bionic
Reading

Slovenska javnost bruji o fizičkom napadu na Niku Kovač, ravnateljicu nevladine organizacije Institut 8. ožujak, koja u tamošnjoj javnosti kotira kao istaknuta aktivistica za ljudska i ženska prava te oštra kritičarka donedavnog premijera Janeza Janše. Reakcije pljušte sa svih strana, napad su osudili aktualni predsjednik Pahor i premijer Robert Golob, a sam Janša javio se podsjećanjem na niz primjera javnog nasilja protiv njega za koje tvrdi da su ih potakli upravo 'lijevi aktivisti', u koje ubraja i organizaciju Nike Kovač

Napad se dogodio u utorak u širem središtu Ljubljane, a prema tvrdnjama 29-godišnje Nike Kovač, nepoznati napadač usred bijela dana zaletio se svom snagom na nju, ozlijedio je i prijetio joj da će joj ubiti psa. 'J**beni Institut 8. ožujak, izazivate', vikao je okružen brojnim građanima koji, kako tvrdi Kovač, mogu posvjedočiti napadu. Kovač dodaje da joj je dosadilo biti žrtva, no u ovom trenutku više se ne osjeća sigurno, zbog čega više neće sama izaći na ulicu.

Institut 8. ožujak objavio je na Twitteru i fotografiju napadnute aktivistice s rukom u zavoju. Uz fotografiju stoji: 'Jesam li dobro? Ne baš. Bit će bolje. Idemo dalje!'

Policijska uprava Ljubljana objavila je da je prijavljen događaj sa znakovima fizičkog nasilja, no da ne žele otkrivati imena u interesu istrage. Ipak, dodaju da policija ima 'nultu toleranciju prema događajima s elementima nasilja'.

  • +2
Robert Golob Izvor: EPA / Autor: STEPHANIE LECOCQ

U javnosti pljušte osude napada. Premijer Robert Golob rekao je da je u pitanju podli čin nasilja. 'Ne mogu zamisliti kako se normalan odrasli muškarac može spuštati na ovu razinu zlostavljanja mladih djevojaka, to je potpuno nedopustivo', rekao je premijer, najavivši 'objavu rata govoru mržnje u medijima i na internetu', koji je, smatra, doveo do ovog napada.

Osudili su ga i aktualni predsjednik Borut Pahor, predsjednica parlamenta Urška Klakočar Zupančič, oboje finalista predsjedničkih izbora, Anže Logar i Nataša Pirc Musar, te ministrica kulture Asta Vrečko, kadar stranke Ljevica, koja smatra da napad ima političku pozadinu. 'Nije riječ samo o šovinističkom napadu, već i o napadu na vrijednosti koje Nika kao aktivna predstavnica civilnog društva brani i, u konačnici, živi', kaže Vrečko.

Dijametralno suprotna reakcija dolazi s desnice. Bivši premijer Janez Janša objavio je niz od 13 tvitova prepunih njegovih prepoznatljivih fotokolaža, kojima želi ilustrirati kako je do napada na Kovač dovelo nasilje prema njemu i simpatizerima njegove stranke te natpisi 'smrt janšizmu', za koje tvrdi da iza njih stoje upravo aktivisti Instituta 8. ožujak. 'Zločin je zločin, a nasilje je nasilje. Nije bitno tko je počinitelj. Tamo gdje postoji pravna država, takvi se postupci tretiraju istim palicama. U nastavku su stotine slučajeva u kojima aktivisti Instituta 8. ožujak nisu reagirali ili su čak sudjelovali u nasilju', napisao je.

Još je konkretnija reakcija privatne televizije Nova 24, za koju se smatra da iza nje stoji kapital Janše i Viktora Orbana, a Kovač ih je često prozivala za govor mržnje. Oni su na Twitteru napisali: 'Draga Nika Kovač, nasilje rađa nasilje – više od dvije godine prijetiš i napadaš neistomišljenike.'

  • +22
Iz Janšinog kruga smatraju da su aktivisti Instituta 8. ožujak bili kolovođe prosvjeda protiv njegove vlasti Izvor: Profimedia / Autor: Igor Kupljenik/MI-PRESS / Shutterstock Editorial / Profimedia

Institut 8. ožujak, inače, organizacija je civilnog društva koju je 2017. osnovao Simon Maljevac, danas političar stranke Ljevica. Dok su se u početku bavili feminističkim aktivizmom te inicirali slovensku inačicu pokreta MeToo, nakon dolaska na vlast Janšinog SDS-a znatno su politički aktivniji. Ispred nevladinog sektora vodili su kampanju protiv zakona o privatizaciji izvora pitke vode, skupili potpise i u parlament progurali zakon o ukidanju štetnih mjera Janšine vlade te pokrenuli kampanju za izlazak neodlučnih građana na izbore. U ovoj kampanji podržali su ih i članovi tima američkog kongresnika Bernieja Sandersa, a sama Nika Kovač završila je političku akademiju Baracka Obame, zbog čega ih s desnice prozivaju za 'ekstremno ljevičarenje'.

Ipak, aktualan povod napada, čini se, kampanja je za 'referendum za slobodnu javnu televiziju', koju je Institut 8. ožujak pokrenuo prije nekoliko tjedana. Dio javnosti koji se protivi politici donedavnog desno orijentiranog premijera Janše smatra da je on kao vođa slovenske desnice u posljednjoj godini vlasti uzurpirao Radioteleviziju Slovenije, postavivši svoje kadrove i mijenjajući programsku shemu na način da su zbog tobožnjih predizbornih sučeljavanja iz programa uklonjene emisije poput 'Studio City' ili 'Meta', u kojima su se često mogle čuti kritike Janšine vlasti. Kritiku zbog politizacije javnog servisa uputila je i Europska komisija, no Janšini propagandisti i bivši stranački aktivisti i dalje uređuju program javne televizije.

'Janšini kolaži s Twittera, Nove 24 i promicanje mržnje sad imaju i opipljive učinke. Nasilje i agresivnost prema nama sustavno se potiču, ali nećemo odustati od referenduma, zato što tvornice prijetnji proizvode takvo ponašanje. I zato što je važno obraniti RTV od ovoga', zaključuje Kovač.