NIŠTA OD POBUNE

[FOTO/VIDEO] Propala inicijativa za smjenom rektora Borasa: Na sjednici je pozvao članove da javno glasuju

12.03.2021 u 12:11

Bionic
Reading

Sjednica Senata Sveučilišta u Zagrebu počela je u petak u Studentskom centru (SC) s jedinom temom - stanje na tom najvećem hrvatskom sveučilištu, koja bi pak trebala obuhvatiti više aktualnih tema, a prvi put nakon gotovo godinu dana održava se uživo i to na preporuku Sveučilišnoga savjeta. Samo 13 od 68 prisutnih članova Senata glasalo je na početku sjednice za pokretanje postupka razrješenja rektora Damira Borasa

To znači da je inicijativa za smjenom rektora propala, unatoč tomu što se proteklih dana baratalo podatkom o više od 30 prikupljenih potpisa članova Senata, koji su navodno bili spremni glasati za uvrštavanje točke dnevnoga reda o glasanju o povjerenju rektoru, javlja Jutarni list.

Kako se neslužbeno doznaje, Boras je na sjednici pozvao članove Senata da javno glasaju o tomu žele li da se pokrene razrješenje. Uz 13 glasova za, četiri su bila suzdržana, a čak 51 senator bio je protiv.

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic

Na ulasku na sjednicu u SC-u članove Senata dočekalo je nekoliko studenata koji su mirno prosvjedovali, a među istaknutim transparentima bili su i 'Šutnja nije zlato', 'Ima nas dovoljno' i 'Stop nasilju nas Sveučilištem'.

Uoči sjednice, novinarima se obratio dekan Fakulteta hrvatskih studija Pavo Barišić. 'Čekali smo gotovo godinu dana da možemo na ovakvoj sjednici raspravljati uživo. Neke stvari su se dugo gomilale i rasprava je neophodna', kazao je Barišić, prenosi Telegram.hr.

Da rektor Boras i njegova uprava ne rade dobro, smatra profesor Neven Jovanović s Filozofskog fakulteta. Nedvosmislenu izjavu dao je i dekan Veterinarskog fakulteta Nenad Turk. 'Sazrijelo je vrijeme da se postavi pitanje odgovornosti rektora Borasa. S obzirom na brojne afere na Sveučilištu, nisam zadovoljan stanjem na Sveučilištu', kazao je Turk.

Riječ je o dugoočekivanoj sjednici na kojoj će Senat, koji broji 70 članova, uživo raspravljati o više kriznih situacija s kojima se suočava to sveučilište na kojemu je u tijeku 351. godina kontinuirane sveučilišne nastave koju pohađa gotovo 70 tisuća studenata.

Naime, također nakon gotovo godinu dana bez održane sjednice, 12. veljače ove godine sastao se Sveučilišni savjet zagrebačkoga Sveučilišta koji je zatražio, a rektor Damir Boras prihvatio, da će sjednicu Senata o stanju na Sveučilištu u Zagrebu sazvati u roku od mjesec dana, uz preporuku da se sjednica održi uživo.

Održavanje sjednice sveučilišnoga savjeta potaknuo je pak početkom veljače ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs pozivajući se na Statut Sveučilišta po kojemu je Savjet zagrebačkoga Sveučilišta nadležan, među ostalim, sazvati Rektorski kolegij ili sjednicu Senata te staviti na dnevni red određena pitanja.

  • +22
Sastanak Senata Sveučilišta u Zagrebu na kojem će biti govora o smjeni rektora Borasa Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Kako se očekuje, pod temom "Stanje na Sveučilištu" moguća je rasprava o mnogim temama koje su izazvale isto toliko reakcija.

Među njima su, aktualne teme poput prijavljenih slučajeva spolnog uznemiravanja i zlostavljanja na nekoliko fakulteta zagrebačkoga Sveučilišta.

Stanje na Filozofskom fakultetu (FFZG), odnosno dugotrajna kriza upravljanja na tom fakultetu također je jedna od 'vrućih tema', kao što je i ona o statusu zaposlenika nakon navršene 70. godine života, a najeksponiranija osoba je prorektor Ante Čović.

S tim u vezi, sveučilišni savjet zatražio je da sveučilišna uprava pripremi popis zaposlenika sveučilišta koji su rođeni 30. rujna 1950. ili ranije, zajedno s pojašnjenjem pravne osnove po kojoj su u radnom odnosu i to za sljedeću sjednicu savjeta koja bi se trebala uskoro održati.

Očekuje se kako bi sjednica mogla potrajati jer je pod najavljenom samo jednom temom, puno problema s kojima se suočava Sveučilište u Zagrebu.