JOSIPOVIĆ U SOTINU

'Pronalazak nestalih najvažnije moralno i političko pitanje'

03.05.2013 u 15:04

Bionic
Reading

Pronalazak nestalih osoba iz Domovinskog rata najvažnije je moralno, etičko i političko pitanje u čijem rješavanju moramo ustrajati kako bi se pronašla sudbina svih onih koji se još vode na popisu zatočenih i nestalih osoba iz Domovinskog rata, izjavio je danas u Sotinu nedaleko od Vukovara predsjednik Republike Ivo Josipović

Predsjednik Ivo Josipović obišao je u Sotinu mjesto masovne grobnice iz koje su prije desetak dana ekshumirani posmrtni ostatci deset žrtava - mještana Sotina. Riječ o sekundarnoj grobnici u koju su žrtve premještene iz primarne grobnice nedaleko od ulaza u Sotin iz smjera Vukovara, a u kojoj su pronađeni posmrtni ostatci triju žrtava.

O masovnim grobnicama kod Sotina doznalo se na osnovi svjedočenja osobe protiv koje srbijansko Tužiteljstvo za ratne zločine provodi istragu zbog sumnje na kazneno djelo ratnog zločina počinjeno u Sotinu 1991. godine. Žrtve su bile pokopane u rovove zajedno s ostatcima životinja iz sotinske klaonice, u blizini koje su zakopane.

Predsjednik Josipović ocijenio je u izjavi novinarima kako i srbijanske vlasti znaju koliko je za Hrvatsku važno pitanje pronalaska nestalih osoba iz Domovinskog rata. 'Drago mi je da se sada pružila ruka. Moram reći da su službe nadležne za ratne zločine u Republici Srbiji dobro radile svoj posao', ocijenio je i dodao kako je kažnjavanje zločina i pronalazak nestalih osoba zalog dobrih odnosa Hrvatske i Srbije.

Pošto je na mjestu masovne grobnice zapalio svijeću, predsjednik Josipović susreo se i s obiteljima nestalih Sotinjana te se s njima zadržao u kraćem razgovoru. Na popisu zatočenih i nestalih još je 25 Sotinjana. Obišao je i mjesto masovne grobnice na Ovčari te Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata, gdje je položio vijence i zapalio svijeće.

Osim predsjednika Josipovića, u Sotinu su bili i ministar branitelja Predrag Matić i vukovarski gradonačelnik Željko Sabo, koji je rekao da bi, kako bi se doznala sudbina nestalih osoba, bilo dobro da netko ode u Srbiju i posjeti zatvorenike koji izdržavaju kaznu zbog zločina počinjenih u Vukovaru 1991. godine te da se u razgovoru s njima pokuša pronaći odgovor na pitanja o nestalim osobama s vukovarskog područja.