TRAGIČAN KRAJ

Pronađeno tijelo nestalog alpinista

24.02.2013 u 15:58

Bionic
Reading

Nakon višesatnih napora gorskih spašavatelja iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, u 14,50 sati pronađeno je tijelo poginulog hrvatskog alpinista, koji je jučer poslijepodne stradao u snježnoj lavini na Kamešnici, izvijestila je Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS)

Pripadnici HGSS-a čekaju hoće li lokalne vlasti BiH zatražiti očevid stradavanja hrvatskog alpinista, koji je poginuo na dijelu planine Kamešnice koji je na području BiH. Nakon toga ekipa HGSS-a spustit će tijelo poginulog hrvatskog alpinista, izjavio je Hini pročelnik HGSS-a Vinko Prizmić. Ističe kako je riječ o vrlo iskusnom aplinistu i himalajcu iz Splita.

Smrtno stradali alpinist bio je u skupini od četiri hrvatska alpinista koje je jučer, tijekom zimskog uspona na Kamešnicu zahvatila velika snježna lavina. Lavina je počela na samom grebenu Kamešnice i spustila se u dužinu od jednog kilometra i širini od oko 150 metara.

Od četvorice alpinista trojica su jučer popodne pronađena živa i medicinski zbrinuta, a za četvrtim čije je tijelo pronađeni danas oko 14,50 sati, bila je organizirana intenzivna potraga, u koju su se, uz ekipe HGSS-a uključili i njihovi kolege iz BiH.

U potrazi i spašavanju alpinista sudjelovali su i helikopter HRZ-a, kao i potražni psi te se provodilo sondiranje lavinskim sondama, pretraživanje RECCO sustavom te prekopavanje.

Kamešnica je nastavak Dinarskog planinskog lanca, koja se nalazi na granici Hrvatske s BiH, u Zagori iznad Sinja. Kompletan vršni greben s najvišim vrhovima Konj, Kurljaj i Garjeta se nalazi u BiH, dok je najviši vrh s hrvatske strane Glavaš.