tragedija

Pronađene obje crne kutije srušenog nepalskog zrakoplova: Poginulo 68 putnika, za četvero se još traga

16.01.2023 u 08:45

Bionic
Reading

Spasilačke ekipe pronašle su obje crne kutije putničkog zrakoplova koji se srušio kod grada Pokhare u Nepalu, pri čemu je poginulo 68 putnika, a za četvero se traga, u najsmrtonosnijoj avionskoj nesreći u 30 godina u toj zemlji, rekli su u ponedjeljak dužnosnici

Podaci kutije koja bilježi podatke o letu te druge koja snima razgovore iz pilotske kabine s kontrolom leta mogli bi pomoći istrazi da odredi uzrok pada aviona koji se srušio u nedjelju po vedrom vremenu malo prije predviđenog slijetanja u zračnu luku turističkoga grada Pokhare.

Teknath Sitaula, dužnosnik zračne luke iz Kathmandua rekao je da su obje takozvane crne kutije "u dobrom stanju. Izvana se čine u redu", rekao je.

Spasioci su u ponedjeljak nastavili potragu za četvero nestalih osoba, a Nepal je u ponedjeljak proglasio nacionalni dan žalosti i sastavio odbor za istragu ove nesreće koji će imati zadaću predložiti i mjere za izbjegavanje ovakvih nesreća u budućnosti.

Do sada su pronađena tijela 68 osoba od njih 72 koliko ih je bilo u zrakoplovu tipa ATR 72 u vlasništvu kompanije Yeti Airlines.

U zrakoplovu koji je letio od Katmandua do Pokhare, polazišta za ekspedicije na znamenitu planinu Annapurna, bilo je 57 nepalskih državljana, petero Indijaca, četiri Rusa, dva državljana Južne Koreje te po jedna osoba iz Argentine, Irske, Australije i Francuske.

  • +17
Zrakoplovna nesreća u Nepalu Izvor: Profimedia / Autor: Nicolas Economou/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Policijski službenik iz Pokhare je rekao da je nastavljena potraga za preostalim putnicima koji se zasada smatraju nestalima.

"Izvući ćemo pet tijela iz kanjona i nastaviti tražiti preostala četiri koja još nismo pronašli", izjavio je Ajay K. C. za Reuters te dodao da su preostala 63 tijela otpremljena u bolnicu.

Priopćeno je da će tijela biti predana obiteljima nakon identifikacije i obdukcije.

Gotovo 350 ljudi je poginulo od 2000. u zrakoplovnim i helikopterskim nesrećama u Nepalu, u kojem se nalazi osam od 14 najviših planinskih vrhova svijeta, a među njima i onaj najviši - Everest. U Nepalu su iznenadne promjene vremenskih uvjeta prilično uobičajene, a to može učiniti uvjete za letenje vrlo opasnima.