IZUZETNO OTKRIĆE

Pronađen drveni blizanac Stonehengea

  • Autor: NJD
  • Zadnja izmjena 11.09.2010 09:08
  • Objavljeno 22.07.2010 u 14:30
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

U Velikoj Britaniji, oko 800 metara od Stonehengea, pronađeno je još jedno ritualno središte iz kasnog neolitika staro oko 4.200 godina

Arheolozi smatraju da se radi o najvećem nalazu u tom području u posljednjih 50 godina.

Voditelj iskapanja profesor Vince Gaffney sa Sveučilišta Birmingham izjavio je da se radi o izuzetnom otkriću. 'Ono će potpuno promijeniti naše shvaćanje krajolika oko Stonehengea', rekao je Gaffney. 'U početku se činilo da se radi o velikoj udubini sastavljenoj od pojedinačnih rupa. Međutim, kada smo nalaz podrobnije istražili, shvatili smo da je to krug pojedinačnih jama promjera oko jedan metar. Kao arheolog odmah sam pomislio to je svetište slično Stonehengeu', objasnio je prof. Gaffney.

Najsuvremenijim metodama, radarom koji prodire kroz zemlju, znanstvenici prikupljaju podatke na površini od oko 15 četvornih kilometara oko Stonehengea da bi mogli stvorili sliku o mogućem izgledu lokacije u vrijeme kada je izgrađen.

Svrha drvenog spomenika još uvijek nije potpuno jasna i vjerojatno će se istraživati još godinama, međutim, stručnjaci vjeruju da je prvih 500 godina nakon gradnje bio groblje.

Godine 2008. pokrenuta su prva iskapanja u posljednjih 50 godina u Salisbury Plainu. Projekt financira Ludwig Boltzmann Institute for Archaeological Prospection and Virtual Archaeology iz Beča i Sveučilište u Birminghamu

Profesor Gaffney uvjeren je da će njegov tim otkriti još mnogo zanimljivih ostataka budući da je 90 posto okolnog zemljišta neistraženo.

'Mislili smo da je to samo prazna livada, a sada smo otkrili veliko ritualno središte koje gleda na Stonehenge. To je područje jedan od najistraženijih spomenika na svijetu, međutim ovo pokazuje da još puno toga treba otkriti', zaključio je Gaffney.

Arheolozi su prošli mjesec započeli iskapanja Marden Hengea, najveće britanske pretpovijesne građevine stare oko 4.000 godina koja se proteže na površini velikoj kao 10 nogometnih igrališta.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi