CIJENA PRAVA SITNICA

Promjena mišljenja HNS-a stoji 160 milijuna kuna

14.10.2014 u 15:43

Bionic
Reading

Tijesnom većinom glasova (25 za i 23 protiv) Skupština Grada Zagreba prošlog tjedna u ponovljenom glasovanju podržala je prijedlog gradonačelnika Milana Bandića da se tvrtki Elicom povjeri održavanje javne rasvjete

I ništa ne bi bilo sporno da dvoje HNS-ovih zastupnika u nešto više od pola godine od prvotnih protiv najednom nije glasalo za. Podsjetimo, gradonačelnikov prijedlog zastupnici su odbili u veljači, a nakon što je Elicom ustao tužbom pred Upravnim sudom, on je poništio skupštinsku odluku i zatražio ponovno glasovanje.

Elicom se jedini javio na natječaj po cijeni od 32,7 milijuna po godini bez PDV-a, što je gotovo dvostruko više od 18 milijuna kuna, za koliko su radili u proteklom četverogodišnjem periodu.

Podršku Bandićevim zastupnicima dala su dva zastupnika HNS-a i BUZ-a. Protiv su bili, podsjetimo, HSLS, Vladimir Ferdelji, SDP i HDZ.

Kao obrazloženje za promjenu mišljenja HNS-ovci su ponudili povećanje broja rasvjetnih tijela u posljednje četiri godine, a samim tim i povećanje obima poslova. Problem je međutim i u tome što je to bilo navedeno u materijalima iz veljače pa ispada da ih HNS-ovci tada nisu čitali kad su glasali protiv.

Odmah poslije objave rezultata krenule su priče da je HNS primio 'pinku' u džep, a iz njihova tabora uzvraćeno je da su oni zapravo uštedjeli nešto gradu jer je 'pinka' bila zagarantirana onima koji su zagovarali ideju ponovnog natječaja.

A upravo novi natječaj razbio bi nedoumice o tome je li tko štogod primio u džep. Naime da odluka nije prošla, Elicomu bi postojeći ugovor bio produljen za šest mjeseci, a u narednih mjesec dana bio bi raspisan novi natječaj bez odredbe prema kojoj se na njega može javiti samo tvrtka koja je u prethodnoj godini imala najmanje pet milijuna kuna prihoda od održavanja javne rasvjete.

Odredbu koja je bila kamen smutnje, jer zastupnici su tvrdili da je samo Elicom može zadovoljiti, iako u toj tvrtki kažu da to može šest trgovačkih društava u Hrvatskoj, Skupština je u međuvremenu prekrižila.

Bi li Zagrepčani dobili jeftinije održavanje rasvjete na ponovljenom natječaju da HNS nije promijenio mišljenje, nikad nećemo saznati. Zato smo saznali da promjena mišljenja HNS-a košta 160 milijuna kuna u naredne četiri godine. S PDV-om. Platit će ih – Zagrepčani.