JURICA SAVJETUJE

Proljetno bojenje raspoloženja

21.04.2011 u 10:00

Bionic
Reading

Proljetno čišćenje kojim smo se nedavno bavili ostavlja iza sebe sjaj i svježinu, a čisti prozori uvode sve zelenilo lokalne flore u prostorije doma. Ipak, koliko god ribali površine i ukrase, ona zadnja dimenzija koja bi dodatno podigla opći dojam su - zidovi

Proljeće je idealno vrijeme za građevinsko-dizajnerske podvige u obnovi prostora u kojem živimo; kiše su sve rjeđe, temperature ugodne, a bez jakog ljetnog sunca možete bez problema, pa čak i s puno veselja krenuti u 'sam svoj majstor' avanture. Svatko će se složiti sa mnom kada kažem da nema ljepšeg osjećaja od svježe oličenih zidova. Oni mogu značiti novi početak, ali i reminiscenciju na neka prošla, lijepa vremena koja želimo pamtiti.

Danas vam neću davati savjete kako da sami oličite zidove – proces koji je relativno lak, ako nemate tapete ili nekoliko slojeva boje u prostorijama koje želite osvježiti ili sasvim promijeniti. Ono što prije svega moramo izabrati su boje. Njima možemo utjecati na emocije i stoga raspoloženje te je upravo zbog toga bitno prije započetih radova, bilo vlastitih ili s unajmljenim ličiocem, izabrati nijansu koja vam odgovara. Ne bih rekao nijansu koju želite jer ponekad je idejna boja loš odabir kada je u zbilji prenesemo na zid.

Prvo pitanje koje si postavite jest kako se želite osjećati. Tijekom odabira boja ljudi često najviše pažnje poklanjaju prostorijama u kojima provode najviše vremena, ali ja bih podjednaku važnost dao svakom kutku doma – pa čak i smočnici – zašto se ne bismo, kada već renoviramo, osjećali odlično u svim dijelovima naših modernih pećina. Primjerice, tople, ali ne žarke boje – blaže nijanse žute, crvene - odlično će upotpuniti dojam kuhinje šireći toplinu i dobro raspoloženje. Dok će hladnije boje – nježnije nijanse zelene, plave, sive - više odgovarati prostorijama za odmor, potičući spokoj i opuštanje.

Pazite na kontraefekt

Bolje je odabrati neutralniju, tj. blažu verziju željene boje (npr. ako želite jaku crvenu) jer ako sve zidove sobe obojite jakom bojom mogli bi umjesto poticajnog efekta, postići kontraefekt i osjećati se iziritirano. Prigušenu nijansu uvijek možete upotpuniti zanimljivim slikama, okvirima i sličnim ukrasima ili čak ponegdje ubaciti pokoji detalj žarke boje – tako postižete snažan i elegantan dojam sobe. K tome, ako se radi o manjoj prostoriji tada se preporučuju svijetle nijanse ili korištenje jake boje na samo jednom od četiri zida. Što se stropa tiče, njega slobodno obojite bijelom bojom čime ćete smanjiti zagušenost prostora; uostalom, bit će lakše obojiti bijeli strop u boju, nego obrnuto, ako vam se ne svidi takav. Mali savjet: neutralna boja ne znači nužno bijela ili krem – neutralna je jednostavno par nijansi nježnija od glavne boje.

Imajte na umu da će se na hladnijim nijansama poput sive detalji jakih boja znatno više isticati. Prilikom ulaza u prostorije, oči automatski idu prema svjetlijim bojama.

Količina prirodne i umjetne rasvjete igra veliku ulogu prilikom odabira boja – tamnije oličena soba traži daleko više lampi koje bi trebale biti postavljene na pravilnim udaljenostima da bi se razbio dojam skučenosti, odnosno čahure, što pak može biti super efekt ako želite toplu i romantičnu spavaću sobu.

•   Koristite nijanser, odnosno spektar boja. Boje koje se nalaze jedna do druge se lijepo upotpunjuju, dok ćete s detaljem poput vaze s druge strane spektra glavne boje postići zanimljiv kontrast.

•  Pravilo 60-30-10. Podijelite boje prostora u tom omjeru; 60 posto (npr. zidovi) za glavnu boju, 30 posto (namještaj) za prateću te 10 posto (bilje, jastuci, ukrasi) za onu koja će pružati naglasak.

•   Utočište. Ako imate puno soba, tada onu manju slobodno obojite toplijim ili čak tamnijim nijansama. Velike sobe mogu slobodno biti ispunjene svjetlom jer će tada ona manja dati dojam malog utočišta.

•  Ne pratite trendove boja. Kao i kod odabira odjeće, birajte one boje prostorija, ali i namještaja koje volite, koje vas čine sretnima i koje vam dobro stoje. Sretan čovjek čini dom sretnim, a to osjete svi koji će vam dolaziti u posjete.