PREGLED ARAPSKIH PREVRATA

Proljeće naroda od Tunisa do Kuvajta

  • Autor: P. S.
  • Zadnja izmjena 02.04.2011 14:41
  • Objavljeno 02.04.2011 u 10:00
Jemen prosvjedi

Jemen prosvjedi

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Sve je počelo sredinom prosinca prošle godine u Tunisu, kada je policija napala Mohameda Bouazizija jer nije imao odgovarajuće dokumente za uličnu trgovinu. Očajni mladić se na kraju polio benzinom i zapalio, što je pokrenulo mase u Tunisu. Nitko nije mogao ni slutiti da će se iskra revolucije ubrzo proširiti na većinu arapskih zemalja. Možda nije lako uspostaviti demokratske institucije u regiji s dugogodišnjom autokratskom tradicijom, ali Turska je pokazala kako nije ni posve nemoguće

Donosimo vam pregled arapskih zemalja u kojima su, s manje ili više uspjeha, u posljednja tri mjeseca procvali prevratnički pokreti.

TUNIS

Iskru arapske revolucije zapalio je mladić iz Tunisa koji je na ulici prodavao voće i povrće jer je želio nastaviti studij i pomoći svojoj obitelji. Policijske snage počele su ga maltretirati jer nije imao odgovarajuće dokumente za uličnu trgovinu. Očajni Mohamed Bouaziz se na kraju polio benzinom i zapalio, što je pokrenulo mase u Tunisu. Procjenjuje se da je poginulo najmanje 219 ljudi. Nakon više od dva desetljeća predsjednik Zine El Abidine Ben Ali odstupio je s vlasti. Pobjegao je u Saudijsku Arabiju, gdje je navodno ubrzo i umro, nakon što je nekoliko dana bio u komi. Nije bilo službene potvrde o njegovoj smrti.

ALŽIR
Nakon revolucije u Tunisu, masovni prosvjedi zahvatili su i Alžir. Na čelu osiromašene zemlje već je jedanaest godina predsjednik Abdelaziz Bouteflika koji uživa snažnu podršku vojnih časnika, političara i gospodarstvenika. Unatoč demonstracijama i zahtjevima alžirskog naroda, Boutefliku nije snašla sudbina Mubaraka i Ben Alija.

LIBIJA

Libija je naftom bogata sjevernoafrička država pod vlašću pukovnika Moamera Gadafija od davne 1969. U veljači 2011. iskra revolucije koja je zahvatila arapski svijet zapalila je nekoliko libijskih gradova. Iako je počela kao organizirana jezgra protuvladinih prosvjednika u Bengaziju, njezino širenje bilo je brzo i spontano. Gadafi je odgovorio nasiljem kakvo nije viđeno u drugim arapskim zemljama, ali se improvizirana pobunjenička vojska ubrzo portretirala kao alternativa Gadafijevu režimu. Situacija je neizvjesna, premda su 19. ožujka američke i europske snage započele široku kampanju protiv Gadafijeva režima kakva nije viđena od rata u Iraku.

BAHREIN

Bahrein je malo pustinjsko kraljevstvo u Perzijskom zaljevu s oko milijun stanovnika koji također nije zaobišao val revolucije. Većinski šijiti ustali su protiv vladajuće dinastije sunita. Za Obaminu administraciju Bahrein je egipatski scenarij u malom; borba da se izbjegne nestabilnost i zaštite interesi dok se istovremeno osluškuju demokratske aspiracije prosvjednika. Radi se o strateški važnoj državi za SAD koja tamo drži svoju petu flotu. Veliki je proizvođač nafte i bankarsko središte. Oko 1.500 vojnika iz Saudijske arabije i Ujedinjenih Arapskih došlo je na poziv bahreinskog kralja da pomognu protiv demonstracija.

KUVAJT

Reuters

Reuters

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

U četvrtak je i vlada u Kuvajtu na izvanrednoj sjednici podnijela ostavku. Ostavka je uslijedila kako bi se izbjeglo ispitivanje o razlozima zbog kojih se Kuvajt nije pridružio drugim sunitskim zemljama Perzijskog zaljeva u slanju trupa u Bahrein.

SIRIJA

Sirija je tradicionalna diktatura, jedan od najrepresivnijih režima u regiji za koji se u početku činilo da je imun na val nemira koji je zahvatio većinu arapskog svijeta nakon revolucije u Tunisu u siječnju ove godine, no sredinom ožujka demonstracije su izbile u nekoliko sirijskih gradova. Predsjednik Sirije je Bashar al-Assad, sin Hafeza al-Assada koji je vladao željeznom rukom tri desetljeća sve do svoje smrti 2000. Nakon pada egipatskog diktatora Siriju je zahvatilo nekoliko prosvjeda, no oni bi ubrzo bili prekinuti sve dok u ožujku nisu izbile velike demonstracije u gradu Dara'au potaknute uhićenjem više desetaka učenika zbog crtanja grafita. Uslijedio je val prosvjeda i u drugim dijelovima zemlje, a dosad je poginulo više od 60 ljudi.

JEMEN

Jemen je siromašna duboko podijeljena zemlja, utočište radikalnog islama i Al Kaide. Nakon tuniske revolucije prosvjednici u Jemenu digli su se protiv predsjednika Alija Abdulaha Saleha koji je na vlasti od 1978. Dana 18. ožujka bio je najveći prosvjed u glavnom gradu Sanni kada su snage sigurnosti i pristaše vlade otvorile vatru na demonstrante koji su bili na podnevnoj molitvi. Najmanje 50 ljudi je poginulo, a više od stotinu ranjeno. Saleh je proglasio stanje pripravnosti te demantirao da su snage sigurnosti bile uključene u pucnjavu. Raspustio je svoj kabinet. 21. ožujka. Pet zapovjednika vojske i jedan od najvažnijih plemenskih vođa priklonili su se prosvjednicima i pozvali Saleha da odstupi s vlasti. Jemenska oporbena koalicija na kraju je predložila plan prema kojem će Saleh odstupiti s vlasti krajem 2011. na što je on pristao, no prosvjednici su bili protiv toga i zahtijevali da odstupi odmah. Jemenska politička kriza produbila se 28. ožujka kada je eksplozija u napuštenoj tvornici oružja na jugu zemlje ubila najmanje 110 ljudi. Iz dana u dan prosvjeduje sve više ljudi; jučer ih je bilo više od 100.000, a stanje je i dalje neizvjesno.

Reuters

Reuters

Izvor: Reuters / Autor: Reuters


JORDAN
Revolucija nije zaobišla ni hašemitsku kraljevinu Jordan, gdje su prosvjednici zahtijevali ostavku premijera Maroufa al-Bakhita, reformu parlamenta i suđenje svim korumpiranim članovima vlade. Prosvjednici također žele izmjene izbornog zakona prema kojima bi se premijer birao izravno, a parlamentu garantirale veće ovlasti u odlučivanju.

EGIPAT

Egipat, najmnogoljudnija zemlja u arapskom svijetu, zahvaćena je masovnim prosvjedima u siječnju ove godine. Nakon 18 dana ljutitih demonstracija i nakon gubitka potpore vojske i SAD-a, predsjednik Hosni Mubarak odstupio je s vlasti 11. veljače nakon 30 godina autokratske vladavine. Dana 20. ožujka ukinute su nepopularne odredbe ustava putem referenduma kojim je utrt put za nove izbore. Međutim, premda je egipatska revolucija brzo uspjela, još se ne zna kakav će se postmubarakovski sustav uspostaviti, a jednako je i u Tunisu u kojem se također ne nazire kakva će biti nova vlast.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi