SNAŽAN SAVEZNIK

Projekt u Angoli je spojio Melindu Gates i Vesnu Pusić

20.05.2015 u 10:00

Bionic
Reading

Suradnja koja bi Vesni Pusić, prvoj potpredsjednici Vlade i ministrici vanjskih i europskih poslova, mogla pomoći da dobije naklonost obitelji Gates kao snažnog saveznika u ambiciji da postane prva žena na čelu Ujedinjenih naroda, projekt je istraživanja reproduktivnog zdravlja žena i djevojčica u Angoli u koji se uključila i Hrvatska

Tragom priče o kojoj je pisao Večernji list, istražili smo kako je do suradnje Vesne Pusić i Melinde Gates uopće došlo. Pusić se kao ministrica vanjskih poslova tijekom cijelog mandata snažno zalaže za zaštitu i unapređenje prava žena. Podsjetimo da je u Afganistanu u kojem su žene posebno ugrožene inzistirala na programima edukacije i pomoći ženama koje se nalaze u iznimno teškoj situaciji u toj ratom poharanoj zemlji. Hrvatska je u Afganistanu otvorila školu te osnovala Centar za primalje kako bi se smanjila smrtnost novorođenčadi. Njezin rad nije ostao neprimijećen kod svjetskih filantropa.

Prošle je godine ministrica Pusić prepoznata kao promotorica razvojne suradnje i prava žena i djevojčica u okviru vanjske politike te je pozvana uključiti se u inicijativu Women's Investment Network (WIN) kao dopredsjednica Savjetodavnog odbora. WIN je filantropska zagovaračka inicijativa namijenjena poboljšanju zdravlja i prava djevojčica i žena u svijetu. Upravo tu dolazi do veze s obitelji Gates jer inicijativom supredsjedaju Mette-Marit, norveška princeza i Melinda Gates, dopredsjednica Fondacije Bill & Melinda Gates. WIN se provodi u partnerstvu s PSI-jem (Population Services International), svjetskom nevladinom organizacijom osnovanom 1970. godine. Programi koje PSI provodi vezani su uz malariju, HIV, smanjenje smrtnosti djece, reproduktivno zdravlje i neprenosive bolesti.

PSI aktivnosti provodi u suradnji s javnim i privatnim sektorom nudeći proizvode, usluge i kampanje za promjene u ponašanju najranjivijih dijelova društava, posebice djevojčica i žena. Proračun PSI-ja iznosi 500 milijuna dolara godišnje, a donatori su USAID, britanski DFID, Globalni fond za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije te fondacija ExxonMobil i drugi.

Hrvatska s druge strane, prvi put u okviru hrvatske međunarodne suradnje, planira projekt višegodišnje tehničke pomoći Angoli u području izgradnje sposobnosti zdravstvenih stručnjaka iz područja istraživanja reproduktivnog zdravlja kod žena i djevojčica. Angola ima jednu od najviših stopa smrtnosti rodilja na svijetu, prvenstveno zbog ograničenog pristupa kvalitetnoj zdravstvenoj skrbi i modernoj kontracepciji, vrlo restriktivnim zakonima o pobačaju te visokoj stopi maloljetničkih trudnoća.

Tako je projektom u Angoli predviđena suradnja triju institucija: Zaklade Bill i Melinda Gates (Instituta Bill i Melinda Gates za stanovništvo i reproduktivno zdravlje), Population Services Internationala (PSI) – ključnog partnera Zaklade Bill i Melinda Gates i renomirane organizacije osnovane sa svrhom razvoja programa koji uključuju planiranje obitelji i reproduktivnog zdravlja te Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Vesna Pusić nakon višemjesečnih spekulacija u javnosti početkom ožujka priznala je da se namjerava kandidirati za glavnu tajnicu UN-a, ali je tada naglasila, kao da se pravda, da to nije njezina vlastita ideja nego dolazi iz drugih država Istočne Europe. Budući da se ne može nominirati sama, bit će joj potrebna podrška političkog vrha države. Načelnu potporu predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, prema vlastitom priznanju, već ima dok se HDZ, koji bi mogao vladati državom iduće godine kada se bude birao novi glavni tajnik UN-a, još uvijek drži rezervirano. No lobiranje je već davno počelo i bliske veze s jednom od najbogatijih obitelji na svijetu za Vesnu Pusić sigurno nisu naodmet bez obzira na to kako se rasplete priča oko nominacije za čelno mjesto u UN-u.