POHOD NA BEOGRAD

Proizvođači malina gurnuli policijski kombi u rijeku

02.08.2011 u 17:14

Bionic
Reading

Srbiju danas ne muče samo sukobi na kosovskoj granici, već i sukobi s poljoprivrednicima, konkretno s nezadovoljnim proizvođačima malina. Njih tisuću danas je traktorima krenulo put Beograda. Iako su planirali miran prosvjed ispred zgrade Vlade Srbije, prema policiji koja im se našla na putu nisu bili miroljubivi, pa je tako u sveopćem metežu jedan policijski kombi danas završio u rijeci

Predsjednik Udruženja proizvođača maline 'Vilamet' Dragan Bogdanović izjavio je danas da policija ne dozvoljava malinarima iz zapadne Srbije da krenu traktorima u Beograd na miran prosvjed, javlja Beta. Kako bi zaustavila oko tisuću malinara, policija je blokirala izlaze i prilaze Arilju, odakle su proizvođači malina planirali krenuti put srpskog glavnog grada.

Ipak, ogorčeni su malinari probili jedan policijski kordon, na samom izlazu iz Arilja, pri čemu su jedan policijski kombi odgurali u rijeku Rzav. Iako su prvu blokadu prošli, na drugom su ih punktu dočekali specijalci kako bi ih spriječili da nastave put Beograda. Čim su ih zaustavili izbio je metež, a potom i sveopća tučnjava u kojoj je jedan policajac ozlijeđen.

Ogorčeni voćari sada očekuju da im se obrati netko od predstavnika Vlade, a ako se to ne dogodi, kažu da će probiti i drugu policijsku blokadu te nastaviti traktorima ka Požegi i Beogradu.

Proizvođači malina u Srbiji smatraju da je otkupna cijena od 80 do 90 dinara za kilogram maline preniska s obzirom na visoku kvalitetu uroda te traže da se podigne na 126 dinara za kilogram (oko 1,26 eura). Iz srbijanskog Ministarstva poljoprivrede poručuju malinarima da protesti u Beogradu neće riješiti problem te da cijenu dogovaraju s otkupljivačima.

Pohod na Beograd