ODBOR ZA MEDIJE

Program restrukturiranja HRT-a napisan na četiri stranice

02.02.2017 u 11:48

Bionic
Reading

Saborski Odbor za medije, koji u četvrtak razgovara s kandidatima za glavnog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije, od njih devet već je saslušao četvero kandidata

Odbor se drži abecednog reda, pa je prvi na red došao Kazimir Bačić, nekadašnji šef HRT-ove Tehnologije koji se na HRT-u zaposlio prije 33 godine. Vizija mu je da nacionalni radio i televizija u budućnosti slijede načela javnog medijskog servisa, da program bude važan, informativan, zabavan i edukativan, da se HRT-u osigura stabilno i neovisno financiranje. Uloga javnog servisa nije da "lovi" gledanost komercijalnih televizija, ali apsolutno je važno da bude gledan i relevantan, kaže Bačić koji lošu gledanost HRT-a tumači gubljenjem povjerenja u prezentaciju Informativnog programa.

Uvijek ima prostora za uštede, ali način produkcije za velike događaje propisuje vlasnik nositelja prava, odgovara Bačić na prozivke Gorana Beusa Richembergha (HNS) za neracionalnosti u kojem na prijenosu utakmice radi 70 ljudi. Bačić nije mogao reći ništa o kriminalu, odnosno lanjskoj krađi desetak kamera, tumačeći da se to nije dogodilo u njegovoj radnoj jedinici, nego u Produkciji.

Krešimir Čokolić, koji također ima bogato radno iskustvo na HRT-u, za sebe kaže da je programski čovjek, ističe da je bitno što HRT proizvodi, da je vrijednost televizije njen kadar. Imamo dobre urednike, novinare, ali se nije ozbiljno investiralo u budućnost, upozorio je. Na opaske da je u vrijeme kad je bio v.d. glavnog urednika HTV-a 3 bilo pritužbi na taj program, uzvraća da je bilo i pohvala.

Priznaje da se HRT udaljio od mladih, da mora naći ljude koji će prepoznati vrijeme i njihove potrebe, dati im prostor. Na sličnom je tragu i razmišljanje bivše v.d. ravnateljice Produkcije HRT-a Sanje Ivančin. Predlagala sam da HRT otvori specijalizirani dječji kanal, jer tako se vežu gledatelji, kaže Ivančin koja smatra da dječji program treba biti u HRT-ovoj produkciji, te da treba stvoriti partnerski odnos HRT-a i nezavisnih proizvođača. Kaže i da je odnos programa i produkcije godinama tretiran kao da su neprijatelji, a zapravo trebaju biti partneri.

Bivša direktorica prodaje na HRT-u Mirela Despot svoj je program usmjerila na transformaciju HRT-a u modernu, pozitivnu televiziju. Bolji, kvalitetniji i entuzijastičniji program osigurala bi time da se i sami zaposlenici osjećaju tako. Okretanje zaposlenicima bila bi joj prva mjera kako bi kod njih stvorila entuzijazam, polet. Želim da HRT postane kreator pozitivne kolektivne stvarnosti i da ljudima vrati osmjeh na lice, ističe Despot.

Vaš program najmanje zadovoljava u pogledu restrukturiranja, organizacije, napisan je na svega četiri stranice, ali toliko je vedar i neobičan da bih volio da HRT vodi osoba poput vas, rekao joj je Beus Richembergh.

Pred Odbor se još trebaju pojaviti sadašnji vršitelj dužnosti glavnog ravnatelja Blago Markota, bivšeg glavni ekonomist HRT-a Ante Rončević, povjesničar Josip Jurčević, bivši HRT-ovac Ante Sarjanović te Ivica Zadro.