TKO JE ŽELJKO DOLAČKI?

Progonio najveće kriminalce, a oni mu provalili u ured

05.04.2016 u 12:33

Bionic
Reading

Željko Dolački, načelnik službe organiziranog kriminala u nedjelju navečer vjerojatno je spavao, a ako je i gledao kakav kriminalistički film, teško da je u njemu bilo toliko lopovske drskosti i odvažnosti kakvu su te noći nepoznati počinitelji pokazali upavši u sjedište zagrebačke policije u Heinzlovoj ulici i odnijevši iz njegova ureda, prema neslužbenim informacijama, 280 tisuća eura i dva kilograma zlata

Dolački je tako ponovno došao pod svjetla pozornice javnosti, ali i policije, jer će se nedvojbeno naći na listi onih kojima će se postavljati neugodna o provali, o kojoj je i News Bar točno izvijestio, pokazujući koliko je zapravo stvar tragikomična i da bi i oni sami teško izmislili takvo što.

U fokusu javnosti načelnik se našao potkraj davne 1999., kada je kao dugokosi policajac u kožnoj jakni sudjelovao s povećim spisom pod rukom u privođenju skupine s Knežije na Županijski sud u Zagrebu (video 1:37).




Dolački
je bio dio posebnog policijskog tima zaduženog za istrage krvavih obračuna koje su se tih godina događale u Zagrebu. S mjesta donačelnika u Odjelu za suzbijanje organiziranog kriminala smijenjen je s tadašnjim načelnikom Jadrankom Belinom, Draženom Posavecom i Zdravkom Šeničnjakom, tadašnjim šefom kriminalističke policije u ljeto 2000. godine kada je suđenje knežijskoj skupini bilo u punom jeku.

Spominjalo ga se i u kontekstu podmetanja dokaza i nepravilnosti, a Novi list svojedobno je objavio da je protiv njega i vođen disciplinski postupak te da je dulje vrijeme bio pod suspenzijom.

U prosincu 2003., bio je svjedok na suđenju u sporu koji je Hrvoje Petrač pokrenuo protiv novinara Davora Butkovića zbog klevete, a tada se pozvao na službenu tajnu jer je informacije o Petraču crpio iz operativnih obrada.

Nakon promjene vlasti 2003. prebačen je u Sisak gdje je bio sve do 2012. Po povratku SDP-a na vlast, spominje ga se kao čovjeka od povjerenja bivšeg ministra MUP-a Ranka Ostojića, vraća se u Zagreb, na mjesto na kojem je u nedjelju navečer jedan ili više provalnika preko požarnih stepenica upalo u njegov Ured i obavilo pljačku koja ulazi u kategoriju 'vjerovali ili ne'.