NAKON DOLASKA SAUDIJACA

Proglašeno izvanredno stanje u Bahreinu

bahrein barikade

bahrein barikade

Izvor: Reuters / Autor: Hamad I Mohammed

Bahreinski kralj Hamad Ben Isa Al-Kalifa proglasio je izvanredno stanje u zemlji na razdoblje od tri mjeseca, dan nakon što su mu postrojbe iz Zaljeva došle pomoći da savlada šijitsku pobunu, u kojoj je u utorak poginuo jedan lokalni stanovnik i jedan od saudijskih vojnika iz kontingenta Zaljevskih mirovnih jedinica

'Zbog okolnosti u kojima se Bahrein nalazi kralj proglašava izvanredno stanje na razdoblje od tri mjeseca', prenijela je državna televizija u utorak prijepodne.

Kralj je zadužio zapovjednika oružanih snaga da uvede red pozivajući vojsku, policijske snage, postrojbe Nacionalne garde i 'svaku drugu snagu ako se pokaže potrebnim'.

U ponedjeljak su na zahtjev bahreinskog kralja u tu malu, ali za regiju strateški važnu zemlju stigle snage iz zaljevskih država, među kojima najviše iz Saudijske Arabije, kako bi pomogle u očuvanju mira u zemlji.

Šijitski prosvjednici u utorak su nastavili blokirati ulice u Manami i okupljaju se na trgu u glavnom gradu, unatoč dolasku postrojba iz zajedničkih snaga Vijeća za suradnju u Zaljevu, nazvanih 'Štit poluotoka', u tom malenom kraljevstvu kojim vlada sunitska dinastija. Tisuće prosvjednika poslijepodne su se uputile prema saudijskom veleposlanstvu u Manami kako bi izrazili svoje neslaganje s dolaskom saudijskih vojnika u Bahrein. Prosvjedi se nastavljaju unatoč proglašenom izvanrednom stanju, a ljudi se pridružuju demonstrantima, javljaju agencije s terena.

U nemirima koji prate prosvjede diljem malog kraljevstva, u utorak je poginuo jedan lokalni stanovnik u Sitri u incidentu koji je izbio kad se skupina šijita sukobila s policijom. U istom izgredu ranjeno je više osoba, objavili su oporbeni pripadnici u Manami. Ubijen je i jedan saudijski vojnik u Manami, nakon što je netko iz gomile okupljenih prosvjednika pucao, doznaje se od sigurnosnih izvora u Bahreinu.

Bahrein je u utorak povukao i svog veleposlanika iz Teherana, reagirajući tako na oštro iransko protivljenje raspoređivanju vojnih snaga iz zaljevskih zemalja, poglavito saudijskih, u nemirima uzdrmanom kraljevstvu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi