napad hamasa

Profesorica iz Izraela: Skoro da nema osobe kojoj netko nije otet ili ubijen

11.10.2023 u 08:35

Bionic
Reading

Sukobi između Izraela i Hamasa i dalje traju, broj žrtava raste. Kakva je trenutna situacija u Izraelu, za emisiju 'Dobro jutro, Hrvatska' otkrila je Leah Mindler, profesorica međunarodne politike na sveučilištima u Haifi i Herzeliji

'Stanje je užasno, ne spavamo od subote. Jučer je otkriveno još 200 ubijenih ljudi, od toga je 40 djece. Nadamo da će se situacija brzo smiriti. Puca se stalno s juga, ali ovdje na sjeveru, gdje sam ja, još nije bilo raketa. Spremni smo, ali nadamo se da do toga neće doći', rekla je Mindler za HRT.

Izrael je naredio mobilizaciju 300.000 rezervista. 'Moja kći je na vojnom roku, odmah je pozvana u subotu, čim smo čuli da se nešto zbiva. Svi su pozvani, skoro da nema obitelji koja nema nekoga tko je regrutiran. Svi strepimo i brinemo se', kazala je profesorica.

Mindler je kazala da su građani uznemireni i napeti, a mnogi od njih nisu u stanju odlaziti na posao. Početak akademske godine odgođen je za tjedan dana. Na ulazima u gradove stoje stražari. Puno ljudi nema skloništa u svojim domovima pa mnogi od njih u slučajevima opasnosti moraju bježati u hodnike ili u obližnja skloništa. Mindler je rekla da je na Zapadnoj obali situacija za sada mirna.

Obitelji stalno pokušavaju dobiti informacije o zatočenima, a Mindler kaže da ne postoji osoba kojoj netko nije otet ili ubijen.

'Imam prijatelja čija je žena ubijena, ona je rođena u Zagrebu, gospođa od 60-ak godina. Jedan moj prijatelj i njegova cijela obitelj u kibucu su ubijeni, djeca su oteta, još jedan prijatelj je do jučer mislio da mu je žena oteta, a ubijena je', kazala je.

  • +3
Napad na izraelski grad Aškelon Izvor: Profimedia / Autor: Mostafa Alkharouf / AFP / Profimedia

Neizvjesnost je velika. Nitko ne zna kako ni kada će se sukob okončati. 'Prvi razlog je taj što su s druge strane krvoločne ubojice kojima nije stalno ni do svojih ljudi, a kamoli naših. Druga stvar je to što postoje zemlje kojima je u interesu da se ovo nastavi i zakomplicira. Iran je naoružao i dao tim ljudima najmodernije oružje, trenirao ih, stalno pokušavaju natjerati Hezbolah da se pridruži. Potpiruju situaciju u istočnom Jeruzalemu i drugim područjima', pojasnila je Mindler.