rat na bliskom istoku

Palestinski izaslanik u UN-u napisao dramatično pismo: To je dehumanizacija...

11.10.2023 u 06:36

Bionic
Reading

Palestinski izaslanik u Ujedinjenim narodima nazvao je u utorak genocidom izraelsko bombardiranje Gaze i nametanje potpune opsade palestinske enklave pod kontrolom Hamasa

Militanti Hamasa izveli su u subotu svoj najsmrtonosniji napad u povijesti Izraela, kada su naoružani napadači divljali po izraelskim gradovima, ubivši više od 1000 ljudi i odvodeći desetke talaca u Gazu. Izrael je uzvratio zračnim udarima na Gazu koji su sravnili cijele četvrti dok se priprema za moguću kopnenu ofenzivu.

Izraelski ministar obrane Yoav Gallant izazvao je međunarodnu osudu najavivši u ponedjeljak "potpunu blokadu" kako bi se spriječio dovoz hrane i goriva u Gazu, dom za 2,3 milijuna ljudi. Gallant je rekao da se Izrael bori protiv "zvjerskih ljudi".

"Takva očigledna dehumanizacija i pokušaji da se narod bombardira, da se koristi izgladnjivanje kao metoda ratovanja i da se iskorijeni njihova nacionalna egzistencija - nisu ništa manje nego genocidni", napisao je palestinski izaslanik u UN-u Riyad Mansour u pismu Vijeću sigurnosti UN-a, objavio je Reuters.

"Ova djela predstavljaju ratne zločine", napisao je.

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je u utorak kako on razumije da "koncept opsade nije nešto čemu će zapravo težiti izraelska vlada", dodajući da Washington razgovara s izraelskom vladom "o njihovim postupcima u u tom pogledu."

Sullivan je također rekao da su američki predsjednik Joe Biden i izraelski premijer Benjamin Netanyahu u utorak razgovarali o "razlici između pune odgovornosti koju snose Hamasovi teroristi i nedužnih civila".

Izraelski veleposlanik pri UN-u Gilad Erdan u nedjelju je optužio Hamas za ratne zločine i rekao da je vrijeme da se "zbriše Hamasova teroristička infrastruktura", dok se 15-člano Vijeće sigurnosti UN-a sastalo iza zatvorenih vrata o sukobu.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres u ponedjeljak je rekao da je "duboko potresen" izraelskom objavom potpune opsade Gaze.

"Humanitarna situacija u Gazi bila je izuzetno teška prije ovih neprijateljstava, a sada će se samo eksponencijalno pogoršati", rekao je Guterres.