ZAKON PONOVNO U PROCEDURI

Profesori će moći raditi i do stote, no samo ako su dobri

08.01.2013 u 09:16

Bionic
Reading

Prijedlog Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, koji je početkom listopada iz procedure, iako je već bio planiran u dnevnom redu sjednice Sabora, povukao sam premijer Zoran Milanović, ponovno kreće u proceduru i Vlada bi o njemu trebala raspravljati za dva tjedna

U međuvremenu su korigirane odredbe zbog kojih su predložena zakonska rješenja žestoko napadali istaknuti SDP-ovi zastupnici upozoravajući da će ona upropastiti hrvatsku znanost. Zbog toga je pomoćnik za znanost u ministarstvu obrazovanja prof. dr. Saša Zelenika htio dati ostavku, a blizu iste odluke bio je i sam ministar obrazovanja Željko Jovanović, piše Večernji list

Kad je riječ o napredovanju u znanstvenim zvanjima, o čemu se prije nekoliko mjeseci žestoko polemiziralo, zaposlenima se ostavlja mogućnost prijevremenog napredovanja i to ako u roku od tri godine ispune dvostruko tražene uvjete, odnosno kriterije. Ako nisu tako ambiciozni, onda će o svom radu podnositi izvještaj svake četiri godine, a pokaže li se da nisu zadovoljili postavljene uvjete, dobit će otkaz.


Kriterije koje trebaju ispoštovati donosit će jedinstveno Nacionalno vijeće za znanost, visoko obrazovanje i tehnologije. Svi sveučilišni profesori neće morati u mirovinu s navršenih 65 godina života, kako je to bilo prije planirano. Na radnom mjestu moći će ostati po kriteriju izvrsnosti sve dok su instituciji u kojoj rade potrebni. Ali ne svi, nego oni najkvalitetniji.

'Primjenjivat će se kriteriji Nacionalnog vijeća, odnosno kriteriji izvrsnosti. Na fakultetima će na teret državnog proračuna ostajati samo najbolji, a udio njih u ukupnom broju zaposlenika ne bi trebao biti veći od 3,5 posto. To znači da bi radno mjesto zadržala četvrtina onih koji su stekli uvjete za mirovinu. Tako ćemo zadržati najbolje, ali i otvoriti mogućnost zapošljavanja mladih', objašnjava zakonske namjere pomoćnik ministra za znanost prof. Saša Zelenika i dodaje da fakulteti i dalje na svojim prihodima mogu zadržati profesore koje žele.

Zelenika ističe da je zakonski prijedlog usuglašen, a da će se u raspravi iskristalizirati i eventualno prihvatiti dodatna rješenja. Osim tih izmjena sada su, prema Zelenikinim riječima, preciznije definirani i uvjeti u situacije u kojima Upravno vijeće može razriješiti dekane javnih veleučilišta.