KORUPCIJA NA PROMETU

Profesor Somek i student priznali krivicu

13.03.2009 u 11:23

Bionic
Reading

Na početku suđenja za sveučilišnu korupcijsku aferu Indeks na Županijskom sudu u Zagrebu od 16 optuženih, drugooptuženi profesor s Prometnog fakulteta Krešimir Somek i šesnaestooptuženi student Franjo Marinčić izjasnili su se krivima, dok su ostali zanijekali krivnju

No, iako su pred sudskim vijećem zagrebačkog Županijskog suda priznali sve što im se stavlja na teret drugooptuženi Somek i 16-optuženi Marinčić nisu željeli iznijeti svoju obranu i odgovarati na pitanja.

USKOK-ovom optužnicom koja se odnosi na nezakonite upise na Fakultet prometnih znanosti obuhvaćeno je 16 osoba: uz bivšeg prodekana Dragana Badanjeka i višeg predavača Someka, na optuženičkoj klupi našlo se i nekoliko posrednika, poticatelja i studenta.

Prvooptuženog Franju Badanjka tereti se da je od lipnja do rujna prošle godine, kao prodekan za poslovanje Fakulteta prometnih znanosti i član Povjerenstva za razredbeni postupak, omogućio upis na fakultet za pet studenata. Oni su optuženom posredniku Mladenu Budoru (30) platili po 2.000 eura, a on je prodekanu navodno proslijedio od 1.000 do 1.500 eura po upisanom studentu.

USKOK tvrdi da su kandidati izlazili na prijamne ispite i odgovarali samo na pitanja na koja su znali odgovor, dok su ostala, prema dobivenim uputama, ostavljali bez odgovora koji su im naknadno upisani u testove.

Drugooptuženog Krešimira Someka tereti se da je od kolovoza do početka rujna 2007, na poticaj svog prijatelja Ivice Markovića, tajnika zagrebačkoga vaterpolskog kluba Mladost, i još dvije osobe, među kojima je i majka jednog od kandidata za upis, nezakonito posredovao kako bi se vaterpolist Ivan Buljubašić i još dvojica studenata upisali na fakultet.

Među optuženicima je i troje zaposlenika Ministarstva unutarnjih poslova, a zbog nedolaska na ročište predsjednica sudskog vijeća Jasna Smiljanić izdvojila je postupak za 11-optuženog Sašu Viličića kojemu će se suditi posebno.

Suđenje se nastavlja 20. ožujka kada će sud odlučiti o dokaznim prijedlozima tužiteljstva koje je, među ostalim, zatražilo da se u sudnici pregledaju i preslušaju snimke tajnog praćenja na kojima USKOK temelji svoju optužnicu.

Nakon akcije Indeks vodile su se tri istrage o korupciji na zagrebačkom Ekonomskom i Prometnom fakultetu. U ostala dva slučaja profesore, posrednike i studente tereti se za 'kupovinu', odnosno 'prodaju' ispita. Već u fazi istrage doneseno je nekoliko presuda studentima koji su priznali davanje mita i nagodili se s USKOK-om o uvjetnim kaznama.