BOJKOTIRAO HAJDAŠA DONČIĆA

Probno otvorena Gaženica, Kalmeta nije došao

11.07.2014 u 15:22

  • +8

Luka Gaženica probno otvorena za prihvat kruzera

Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin/PIXSELL

Bionic
Reading

Pristajanjem velike turističke krstarice Celebrity Equinox s 2800 putnika, duge 317 metara, ujedno i do sada najvećeg kruzera koji je pristao u Zadru, zadarska luka Gaženica danas je probno otvorena za promet

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić istaknuo je tom prilikom kako luka Gaženica ima veliki potencijal i da je dobitak za sve.

'Postoji veliki potencijal za ovu luku, sada je na privatnom sektoru i Lučkoj upravi da popularizira ovu luku, jer se nalazi na idealnom mjestu na Jadranu. Nadomak je Zračne luke, na dva sata vožnje do Zagreba, tri Nacionalna parka na sat i pol i jednako toliko do Splita', rekao je ministar Hajdaš Dončić dodajući kako je ova luka velika šansa za zapošljavanje, za grad Zadar i njegovo zaleđe.

Završeni su svi radovi na prvoj i drugoj fazi projekta Gaženica u vrijednosti od 143,8 milijuna eura, dok je za dovršenje luke ostala treća faza izgradnje kojom bi se trebala izgraditi zgrada terminala.

Na pitanje novinara hoće li zgrada biti montažna, ministar je rekao da se to već zna dvije godine.

Na dodatno pitanje zašto pristaju brodovi u luku koja nije dovršena istaknuo je da je brod došao i da je luka potpuno spremna. 'Zalažem se da se u cijeloj Hrvatskoj izgrađuje infrastruktura, a ovakve zgrade, odnosno terminali su privatni biznis', rekao je Hajdaš Dončić dodajući kako je za trajektni promet ovakva infrastruktura sasvim dovoljna.

'Razgovarali smo s kapetanom ovoga broda, rekao je da zadovoljan i dubinom i gazom i izgledom luke. To znači da je država napravila infrastrukuturu, svoj primarni dio posla. Kada će luka u koncesiju ovisit će o ponuđačima', zaključio je.

Na pitanje novinara je li očekivao dolazak zadarskog gradonačelnika Božidara Kalmete, koji nije danas došao u luku, ministar Hajdaš Dončić je rekao da je pristojan čovjek te da je pozvao gradonačelnika Kalmetu.

Inače, povijesni dolazak mega kruzera u novu luku Gaženica popratili su tek predstavnici Turističke zajednice Grada Zadra, ali nitko iz Gradske uprave.

Na pitanje novinara je li bojkotirao taj važan događaj, gradonačelnik Božidar Kalmeta objasnio je kako na taj događaj nije došao kako ga se ne bi prozivalo da nije na sjednici Gradskoga vijeća, ali i zbog zamjerki prema Lučkoj upravi.

'Ono što ja zamjeram Lučkoj upravi je da se treba konzultirati i sa gradom i županijom oko dolaska tako velikog kruzera, što je doista značajan događaj za grad. Drugi razlog je što se nitko s lokalnom upravom nije dogovarao oko premještanja trajektnog prometa koje je najavljeno za jesen', rekao je Kalmeta.