priznanja zaslužnima

Odabrali pacijenti: Ovo su najdoktor i najsestra

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 24.01.2018 16:16
  • Objavljeno 24.01.2018 u 16:12
Robert Buljubašić i  Svjetlana Brborović

Robert Buljubašić i Svjetlana Brborović

Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar / CROPIX

Udruga hrvatskih pacijenata (UHP) po dvanaesti puta je izabrala najdoktora i najsestru, a za 2017. godinu ta su priznanja, na temelju mišljenja pacijenata, dodijeljena medicinskoj sestri Svjetlani Brborović, zaposlenoj u zagrebačkom Domu zdravlja Istok u Ivanjoj Reci, te liječniku Robertu Buljubašiću, kirurgu i ortopedu traumatologu iz Kliničke bolnice Dubrava

Zahvalnice za predani rad i povjerenje koje su im iskazali pacijenti uručili su im predsjednik UHP-a Marijo Drlje i ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Najsestra Svjetlana Brborović više je od 25 godina zaposlena u ordinaciji opće medicine u Ivanjoj Reci. Kaže kako svoj posao radi sa zadovoljstvom, a s pacijentima svakodnevno dijeli dobro i zlo. Ipak, priznanje ju je iznenadilo.

'Nekad ima i suza i smijeha, ali uz osmijeh, lijepu riječ i dobru volju sve se lakše podnese. Svakodnevno osjećam koliko me cijene i poštuju, svakodnevno osjećam tu povezanost između nas, ali priznanje vas uvijek iznenadi, to je prekrasna gesta', rekla je Brborović.

Priznanje za najdoktora za 2017. primio je 42-godišnji Robert Buljubašić, koji u KB-u Dubrava radi od 2005. Tamo je završio specijalizaciju iz kirurgije i subspecijalizaciju iz traumatologije i ortopedije, a trenutno je pred doktoratom.

  • +4
  • +1

Konferencija za medije Udruge hrvatskih pacijenata

Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar / CROPIX

'Kao ortoped traumatolog radim jako malo tzv. hladnih operacija. Uglavnom se radi hitna krirurgija, kada ljudi dođu s ulice i potpuno su nespremni, u šoku, oni i njihova obitelj. U tom trenutku vi morate dati maksimum od sebe, donijeti ispravnu odluku i napraviti najbolje moguće - prvo spasiti život, zatim smanjiti invaliditet, te što prije takvog čovjeka osposobiti za život i rad', kaže Buljubašić.

Dodaje kako je prije nego što je dobio priliku za specijalizaciju radio svašta - od rada u hitnoj pomoći po cijeloj Hrvatskoj, razminiravanja, volontiranja do 'bauštele', da bi napokon dobio specijalizaciju u vrhunskoj ustanovi s kolegama i mentorima koji su mu prenijeli znanje i empatiju prema pacijentima.

Buljubašić je neko vrijeme živio u Americi i upoznao tamošnji sustav i način rada. Kaže da ne razmišlja o odlasku iz Hrvatske, a ovo priznanje potvrđuje da je dobro odlučio.

Najsestri i najliječniku čestitao je ministar Kujundžić rekavši kako je to prilika da se na simbolički način pokaže zahvalnost ljudima koji imaju izvanredan odnos prema pacijentima.

'Često znam reći mojim studentima - medicinski ćemo svi pogriješiti, jer nema liječnika koji nije napravio profesionalnu pogrešku, ali u ljudskom smislu nemojmo i ne smijemo griješiti. Uvijek imajte osjećaj da je u krevetu, na operacijskom stolu ili na stolici ordinaciji vaša mama, brat, stric ili dijete, pa kako vi očekujete da se netko odnosi prema njima, tako se i vi odnosite', rekao je Kujundžić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!