kriza vlasti

Privremeni haićanski premijer Claude Joseph najavio da će odstupiti

19.07.2021 u 18:34

Bionic
Reading

Claude Joseph, koji vodi Haiti kao premijer od ubojstva predsjednika Jovenela Moisea, u razgovoru za Washington Post objavljenom u ponedjeljak rekao je da se složio odstupiti s dužnosti i predati vlast Arielu Henryju kojega je podržala međunarodna zajednica.

Čini se da ta najava zaključuje borbu za vlast između Josepha i Ariela Henryja, 71-godišnjeg neurokirurga kojega je predsjednik Moise dva dana prije ubojstva imenovao premijerom no koji još nije položio prisegu.

Joseph je Washington Postu rekao da su se on i Henry prošlog tjedna privatno sastali i dodao da je pristao odstupiti u nedjelju "za dobro nacije".

"Svatko tko me poznaje zna da me ne zanima ova borba, ili bilo kakva vrsta borbe za vlast", rekao je Joseph.

Moisea je 7. srpnja ujutro u njegovu domu ubila skupina stranih, uvježbanih ubojica što je izazvalo metež u toj siromašnoj državi u kojoj vladaju političke podjele, glad i rašireno nasilje.

Motiv ubojstva još nije službeno iznesen, no Moise je od preuzimanja dužnosti 2017. bio izložen masovnim prosvjedima – najprije zbog optužbi za korupciju i vođenje ekonomije, a nakon toga zbog jačanja njegove moći.