ubojstvo predsjednika

SAD šalje agente domovinske sigurnosti na Haiti, no ništa od vojske

10.07.2021 u 10:43

Bionic
Reading

Agenti FBI-ja i ministarstva domovinske sigurnosti na putu su za Haiti kako bi pomogli u istrazi ubojstva predsjednika Jovenela Moisea, priopćila je Bijela kuća nekoliko sati pošto su dvojica Amerikanaca optužena za zavjeru, no Washington ne planira slati vojnu pomoć, prenose mediji u subotu.

U pokušaju smirivanja stanja haićanski senat je imenovao prijelaznog predsjednika, a vlasti su zatražile su od Sjedinjenih Država i UN-a slanje vojnih snaga na Haiti kako bi pomogle osigurati važna strateška mjesta u zemlji nakon atentata na predsjednika Jovenela Moïsea.

"Kao odgovor na zahtjev haićanskih vlasti za pomoć u istrazi i očuvanju sigurnosti, poslat ćemo što je prije moguće više dužnosnike FBI-ja i DHS-a u Port-au-Prince da procijene situaciju te na koji način možemo pomoći", rekla je glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki na konferenciji za novinare.

"Pružamo i financijsku pomoć", dodala je Psaki.

Međutim, viši dužnosnik američke administracije rekao je da "nema planova da SAD sada pruži vojnu pomoć".

Američke agencije za provedbu zakona i obavještajne agencije još rade na početnoj procjeni onoga što se dogodilo u srijedu rano ujutro, kada su napadači upali u Moiseovu rezidenciju izvan glavnoga grada Haitija i ustrijelili ga, a njegovu suprugu ranili.

Situaciju komplicira optužba da su sudjelovala dva američka državljana, obojica s južne Floride.

Haićanske vlasti u istrazi su među osumnjičenima identificirale dvojicu Haićanskih Amerikanaca - Jamesa J Solagesa (35) i Vincenta Josepa (55), kao i četvoricu kolumbijskih državljana. Dužnosnici ne žele reći je li američko veleposlanstvo na Haitiju kontaktiralo s dvojicom Amerikanaca.

"Istraga neće utjecati na pomoć koju pružamo stanovnicima Haitija", rekla je Psaki. "Ova je akcija bila odgovor na određeni zahtjev".

Haićanski senat imenovao je u subotu Josepha Lamberta prijelaznim predsjednikom koji će voditi zemlju.

Lambert je na Twitteru u petak navečer objavio da je zahvalan na ukazanom povjerenju i da želi utrti put za demokratsku tranziciju vlasti. Predsjednički i parlamentarni izbori na Haitiju trebali bi se održati u rujnu.

Međutim, Senat, gornji dom haićanskog parlamenta, nema kvoruma još od siječnja 2020. Stoga je nejasno može li Lambert doista preuzeti dužnost.