ubojstvo predsjednika

Kolumbijska policija sumnja da je bivši haićanski dužnosnik naručio ubojstvo Moisea

16.07.2021 u 23:03

Bionic
Reading

Bivši dužnosnik haićanskog ministarstva pravosuđa Joseph Felix Badio mogući je naručitelj ubojstva predsjednika Haitija Jovenela Moisea, rekao je u petak čelnik kolumbijske policije na temelju infromacija iz istrage koju vode kolumbijski i haićanski istražitelji

Haićanskog predsjednika Jovenela Moisea 7. srpnja su ubili napadači naoružani jurišnim puškama u njegovoj rezidenciji u Port-au-Princeu.

Po istrazi ubojstva koju uz Interpol vode vlasti Haitija i Kolumbije izgleda da je nalog za ubojstvo Badio dao tri dana prije napada, rekao je general Jorge Vargas u audio poruci koju je kolumbijska policija poslala medijima.

Agencija Reuters nije uspjela stupiti u kontakt s Badiom i nije jasno gdje se on nalazi.

Po Vargasu, istražitelji su utvrdili da je Badio naredio bovšim kolumbijskim vojnicima Duberneyu Capadoru i Germanu Riveri da ubiju Moisea.

"Nekoliko dana prije, čini se tri, Joseph Felix Badio, koji je bio dužnosnk haićanskog ministarstva pravosuđa koji je u jedinici za borbu protiv korupcijei radio s obavještajenom službom, Capadoru i Riveri je rekao da moraju ubiti predsjedika Hatiija", rekao je Vargas.

Vargas nije naveo dokaze ni pojedinostik o tome odakle su istražitelji dobili informacije.

Capadora je haićanska policija ubila a Riveru uhitila nakon Moiseovog ubojstva.

Haićanska državna policija u nedjelju je objavila da je uhitila osumnjičenog organizatora ubojstva na predsjednika Jovenela Moisea.

Uhićen je haićanski liječnik koji živi u američkoj državi Floridi, rekao je policijski zapovjednik Leon Charles na konferenciji za novinare.

Osumnjičeni ubojice nazvali su ga nakon atentata, rekao je Charles.

Liječnik je treći američki državljanin haićanskog podrijetla, i 21. osoba sveukupno, koji je pritvoren kao osumnjičeni u tom slučaju, a smatra ga se zasad mozgom operacije.

Druga dvojica također navodno žive u Floridi. Ta američka država je oko tisuću kilometara udaljena od Haitija.

Ostalih 18 osumnjičenih koji su u pritvoru podrijetlom su iz Kolumbije.

Policija je rekla da je 26 kolumbijskih plaćenika bilo uključeno u predsjednikovo ubojstvo a ubijena su trojica.

Moise, koji je bio na položaju od 2017. godine, bio je iznimno nepopularan. Optužen je za korupciju, veze s okrutnim bandama i autokratske tendencije.

Osiromašenu karipsku državu već je zahvatila borba za moć.

Dvojica muškaraca proglasila su se privremenim premijerima, a Senat je u petak izabrao svog čelnika kao privremenog nasljednika Moisea.

Predsjednički i parlamentarni izbori u zemlji najavljeni su za rujan.