USPJEŠNA KAMPANJA

Trump stigao u Miami zbog optužnice, objavio bijesnu poruku o 'radikalnoj ljevici'

12.06.2023 u 22:30

Bionic
Reading

Bivši američki predsjednik Donald Trump stigao je u ponedjeljak u Miami kako bi se suočio sa saveznom optužnicom dok rezultati nove ankete koju su proveli Reuters i Ipsos pokazuju da sudski postupak nije naštetio njegovim izgledima na izborima iduće godine

Trump bi se u saveznoj sudnici u Miamiju trebao pojaviti u utorak u tri sata poslijepodne po lokalnom vremenu. Optužen je za nezakonito zadržavanje povjerljivih dokumenata i za laganje dužnosnicima koji su ih pokušali vratiti, no Trump tvrdi da je nevin i obvezao se nastaviti s kampanjom za izbore koji će se održati u studenom 2024.

Trump, koji u srijedu slavi svoj 77. rođendan, stigao je u Miami u 14.54 po lokalnom vremenu privatnim mlaznim zrakoplovom.

"NADAM SE DA CIJELA ZEMLJA GLEDA ŠTO RADIKALNA LJEVICA ČINI AMERICI", napisao je na svojoj društvenoj mreži Truth Social prije nego što je otputovao iz New Jerseya.

Optužnica protiv Trumpa nije utjecala na njegovu popularnost među republikanskim glasačima. Anketa Reutersa i Ipsosa, čiji su rezultati objavljeni u ponedjeljak, pokazala je da 81 posto republikanaca smatra da su optužbe protiv Trumpa politički motivirane. Također, rezultati su pokazali da je Trump favorit za nominaciju republikanske stranke.

Otprilike 43 posto osoba koje se smatraju republikancima je reklo da je Trump kandidat kojeg preferiraju u usporedbi s 22 posto, koji su odabrali Rona DeSantisa, guvernera savezne države Floride. Trump je početkom svibnja vodio ispred DeSantisa s 49 naprema 19 posto, no to je bilo prije nego što je DeSantis službeno najavio kandidaturu.

Posebni tužitelj Jack Smith optužio je Trumpa za uzimanje tisuća dokumenata koji sadrže neke od najpovjerljivijih podataka o nacionalnoj sigurnosti nakon što je napustio Bijelu kuću u siječnju 2021. te da ih je pohranio na svom imanju Mar-a-Lago u Floridi, prema optužnici objavljenoj prošlog tjedna.

Trump je prvi bivši ili trenutni predsjednik koji se suočava s kaznenim progonom, no pravni stručnjaci tvrde da ga to ne sprečava da se kandidira ili da preuzme dužnost predsjednika čak i ako bude proglašen krivim.

Trump optužuje demokratskog predsjednika Joe Bidena da je orkestrirao optužbe protiv njega kako bi naštetio njegovoj predizbornoj kampanji. Biden se distancirao od slučaja i odbija ga komentirati.